, sobota 27 kwietnia 2024
Restauracja Hotelu Liburnia to chilloutowe miejsce w samym środku miasta. Klimatyzowana sala, awangardowe wnętrza i niezwykła atmosfera pozwolą odetchnąć od zgiełku dnia codziennego. A wyśmienite jedzenie serwowane przez Szefową Kuchni Panią Anię...
Wzorem Włochów czy Francuzów coraz częściej na naszych stołach do obiadu podajemy wino. Odpowiednio dobrane dopełni uroczysty obiad czy kolację, nietrafione może stać się przyczyną małej kulinarnej a nawet zdrowotnej katastrofy. Jak zatem wybrać...
Restauracja Kacze Pióro położona w bezpośrednim sąsiedztwie stacji benzynowej BP w Drogomyślu, na trasie DK 81 popularnie zwanej Wiślanką, zaskakuje nie tylko swoją nowoczesną aranżacją wnętrza ale przede wszystkim doskonałą kuchnią.
Dzielnica Cieszyna, zwana popularnie Wenecją, znajduje się nad kanałem Olzy „Młynówka”. To pełne uroku, ustronne miejsce, ściśle jest związane z historią miasta a jego początki sięgają XVI wieku. Okolica straciła gospodarcze znaczenie, które...
W centrum Cieszyna, przy ul. Menniczej 48, w atmosferze Dalekiego Wschodu można skosztować japońskich przysmaków. Restauracja Kusa Sushi przyciąga eleganckim wnętrzem, miłą obsługą i smakowitym sushi - podawanymi również w urozmaiconych zestawach....
Uwaga Restauratorzy! Uwaga Czytelnicy! Od stycznia Tramwaj Cieszyński i Gazeta Codzienna rozpoczynają nowy cykl artykułów Szef kuchni poleca!
Z makiem, twarogiem lub jabłkami. Kołaczyki to słodki smakołyk, którego nie może zabraknąć na tradycyjnym stole Śląska Cieszyńskiego. Emilia Kołder, regionalna społeczniczka i kucharka radzi, jak przyrządzić kołaczyki wykwintne według tradycyjnego...
W jesiennym jadłospisie na Śląsku Cieszyńskim nie może zabraknąć aromatycznego strudla jabłkowego. Emilia Kołder, regionalna społeczniczka i kucharka radzi, jak przyrządzić ten słodki przysmak.
Trwa sezon na klimaty ziemniaczane w kuchni, stąd w kolejnym odcinku naszej rubryki „KUCHYŃ PO NASZYMU” nie mogło zabraknąć śląsko-cieszyńskiej Kuby. Jak przyrządzić to regionalne smakowite danie z ziemniaków?
Trwa sezon na smakowitą regionalną potrawę Śląska Cieszyńskiego, czyli poleśniki. Nie mogło więc zabraknąć tego przepisu w pierwszym odcinku naszej nowej rubryki „KUCHYŃ PO NASZYMU”.
„Wkład Emilii Kołder w rozwój kultury naszej „małej ojczyzny” jest ogromny, spisała regionalne przepisy, upowszechniła cieszyńską kuchnię, a obecnie przecież nawyki kulinarne stały się jednym z elementów identyfikacji regionalnej, świadczą o...
reklama