, niedziela 16 grudnia 2018
KUCHYŃ PO NASZYMU: Poleśniki
Jak przygotować tradycyjne poleśniki - regionalny przysmak podawany z białą kawą lub herbatą? fot: arch. ŚOT



Dodaj do Facebook

KUCHYŃ PO NASZYMU: Poleśniki

EMILIA KOŁDER
Trwa sezon na smakowitą regionalną potrawę Śląska Cieszyńskiego, czyli poleśniki. Nie mogło więc zabraknąć tego przepisu w pierwszym odcinku naszej nowej rubryki „KUCHYŃ PO NASZYMU”.

Poleśniki I (poliźniki)

1/2L mleka,
2 łyżki cukru,
2 dkg drożdży,
35 dkg mąki pszennej (krupicy) albo mąki grysikowej,
jajko,
sól,
listki świeżej kapusty,
słodka śmietana,
masło do skropienia,
cukier waniliowy do posypania.

Z mleka (1/4L), cukru (1 łyżki), drożdży i mąki (15 dkg) przyrządzić rozczyn jak wyżej. Resztę mąki wsypać do miski, dodać jajko, resztę mleka oraz cukru, sól, wlać podrośnięty rozczyn i zagnieść dosyć wolne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Listki kapusty opłukać, osączyć i pozostawić na brzegu płyty kuchennej aż zwiędną. Na przygotowane listki kłaść łyżką ciasto, rozsmarować i piec na płycie na różowy kolor. Następnie nakryć drugim listkiem, obrócić i dopiec. Z upieczonych poliźników zdjąć listki, ułożyć na talerzu, skropić stopionym masłem, posypać cukrem waniliowym albo polać przegotowaną śmietanką z cukrem waniliowym. Podawać z białą kawą lub herbatą.

Poleśniki II (poliźniki)

Przygotować tak samo jak wyżej, tylko zamiast słodkiego mleka użyć zsiadłego (kiszki) i pominąć drożdże.

KUCHYŃ PO NASZYMU - rubryka z przepisami kulinarnymi z bestsellerowej książki autorstwa Emilii Kołder „Kuchnia śląska”. Jeden przepis na tydzień dopasowany do aktualnych pór roku i świąt. Publikacje w soboty o godz. 09.00 na portalu gazetacodzienna.pl.

Emilia Kołder - ur. 1904 r., zm. 1974 r.; mieszkanka Średniej Suchej na Zaolziu, społeczniczka, pisarka, kucharka, popularyzatorka kuchni regionalnej Śląska Cieszyńskiego. Prowadziła kursy gotowania, napisała bestsellerową książkę z przepisami „Kuchnia śląska”, która zawiera 1101 przepisów, ułożonych w grupy: zupy, sosy, mięsa, desery, ciasta, napoje itd. Przychylne recenzje podkreślały istotę książki, pisano: „Opracowanie ma na celu udostępnienie przepisów wprawdzie znanych potraw, jednakże tu podanych w myśl tradycji regionu”.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama