KUCHYŃ PO NASZYMU: KubaKuba (Kartoflak) 1 kg ziemniaków, Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce i włożyć do ziemniaków. Dodać jajka, mąkę, pokrajaną i usmażoną na złoty kolor słoninę (część słoniny pozostawić do wysmarowania brytfanny), pieprz, sól i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do wysmarowanej brytfanny, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (rury) i piec około godziny. Kubę podawać na ogrzanych talerzach z surówką z kapusty. KUCHYŃ PO NASZYMU - rubryka z przepisami kulinarnymi z bestsellerowej książki autorstwa Emilii Kołder „Kuchnia śląska”. Jeden przepis na tydzień dopasowany do aktualnych pór roku i świąt. Publikacje w soboty o godz. 09.00 na portalu gazetacodzienna.pl. Emilia Kołder - ur. 1904 r., zm. 1974 r.; mieszkanka Średniej Suchej na Zaolziu, społeczniczka, pisarka, kucharka, popularyzatorka kuchni regionalnej Śląska Cieszyńskiego. Prowadziła kursy gotowania, napisała bestsellerową książkę z przepisami „Kuchnia śląska”, która zawiera 1101 przepisów, ułożonych w grupy: zupy, sosy, mięsa, desery, ciasta, napoje itd. Przychylne recenzje podkreślały istotę książki, pisano: „Opracowanie ma na celu udostępnienie przepisów wprawdzie znanych potraw, jednakże tu podanych w myśl tradycji regionu”.
|
reklama
|
Dodaj komentarz