, sobota 23 czerwca 2018
KUCHYŃ PO NASZYMU: Kuba
Kuba to potrawa smakowita i prosta w przygotowaniu. fot: mat. pras.



Dodaj do Facebook

KUCHYŃ PO NASZYMU: Kuba

EMILIA KOŁDER
Trwa sezon na klimaty ziemniaczane w kuchni, stąd w kolejnym odcinku naszej rubryki „KUCHYŃ PO NASZYMU” nie mogło zabraknąć śląsko-cieszyńskiej Kuby. Jak przyrządzić to regionalne smakowite danie z ziemniaków?

Kuba (Kartoflak)

1 kg ziemniaków,
cebula,
25 dkg słoniny,
2 jajka,
5-6 łyżek mąki grysikowej,
pieprz,
sól.

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce i włożyć do ziemniaków. Dodać jajka, mąkę, pokrajaną i usmażoną na złoty kolor słoninę (część słoniny pozostawić do wysmarowania brytfanny), pieprz, sól i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do wysmarowanej brytfanny, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (rury) i piec około godziny. Kubę podawać na ogrzanych talerzach z surówką z kapusty.

KUCHYŃ PO NASZYMU - rubryka z przepisami kulinarnymi z bestsellerowej książki autorstwa Emilii Kołder „Kuchnia śląska”. Jeden przepis na tydzień dopasowany do aktualnych pór roku i świąt. Publikacje w soboty o godz. 09.00 na portalu gazetacodzienna.pl.

Emilia Kołder - ur. 1904 r., zm. 1974 r.; mieszkanka Średniej Suchej na Zaolziu, społeczniczka, pisarka, kucharka, popularyzatorka kuchni regionalnej Śląska Cieszyńskiego. Prowadziła kursy gotowania, napisała bestsellerową książkę z przepisami „Kuchnia śląska”, która zawiera 1101 przepisów, ułożonych w grupy: zupy, sosy, mięsa, desery, ciasta, napoje itd. Przychylne recenzje podkreślały istotę książki, pisano: „Opracowanie ma na celu udostępnienie przepisów wprawdzie znanych potraw, jednakże tu podanych w myśl tradycji regionu”.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama