, wtorek 18 grudnia 2018
Szef kuchni podpowiada: jak dobrać wino do obiadu? Konkurs
Odpowiednio dobrane wino do potrawy uświetni każde przyjęcie. fot: arch. pryw.



Dodaj do Facebook

Szef kuchni podpowiada: jak dobrać wino do obiadu? Konkurs

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Wzorem Włochów czy Francuzów coraz częściej na naszych stołach do obiadu podajemy wino. Odpowiednio dobrane dopełni uroczysty obiad czy kolację, nietrafione może stać się przyczyną małej kulinarnej a nawet zdrowotnej katastrofy. Jak zatem wybrać wino, skoro najnowsze treny w gastronomii mówią, że żelazne zasady doboru wina właściwie przestały obowiązywać?

Obecne tendencje wskazują na szkoły: tradycyjną i nowoczesną. Wg szkoły tradycyjnej, niezmiennie obowiązuje zasada, by podawać białe wino do ryb, zaś do mięsa – czerwone. Ale szkoła nowoczesna sygnalizuje dwa kierunki. W jednym należy zestawiać podobne dania z podobnym winem, w drugim sugeruje, by budować napięcie smakowe poprzez kontrast.

Wybór odpowiedniego trunku będzie więc po części kwestią gustu, ale odrobina wiedzy pozwoli poruszać się w gąszczu propozycji.
Dania kwaśne, zaprawiane octem bądź cytryną, takie jak sznycel cielęcy czy ryba, doskonale komponują się z winami o wyższej kwasowości, łagodząc ich wytrawność. Z kolei wina beczkowane budują wspaniały duet z potrawką bądź innymi daniami w sosach. Do potraw z pieca sommelierzy zalecają wina o podwyższonej kwasowości i kwiatowym aromacie, zaś do grillowanych i salami – o mocnej strukturze tanin. Wino z wysoką zawartością alkoholu warto podawać z daniami tłustymi. Takie zestawienie dodatkowo korzystnie wpłynie na trawienie ciężkich posiłków.
Należy jednak pamiętać, że mimo bogactwa smaków, rodzajów i odmian, wino nie jest trunkiem uniwersalnym, komponującym się ze wszystkimi daniami. Specjaliści wykluczają podanie wina do potraw, w których znajduje się np. szpinak czy szczaw. Curry, jak i kurkuma również wykluczają wino z udziału w posiłku. O dziwo, problem stanowiła również czekolada, ale całkiem niedawno okazało się, iż doskonale komponuje się z winem ze szczepu Shiraz.
W przypadku wątpliwości jakie wino dobrać do danej potrawy, z całą pewnością dobrą radą służą wyspecjalizowane sklepy winiarskie.

UWAGA ! KONKURS
Mamy dla Państwa do wygrania bon prezentowy o wartości 100 zł do wykorzystania w sklepie WINA ŚWIAT NIEZNANNY
ul. Bielska 206, Cieszyn
trzeba jednak odpowiedzieć na pytanie: dlaczego warto spożywać wino w towarzystwie potraw?
Odpowiedzi prosimy wysyłać na adres: redakcja@gazetacodzienna.pl wraz imieniem, nazwiskiem i numerem telefonu, pod który wyślemy wiadomość w przypadku wygranej. W tytule maila koniecznie wpisujemy KONKURS WINA ŚWIAT NIEZNANY.
Na odpowiedzi czekamy do piątku (14.12) do godziny 18.00! Najciekawszą wypowiedź nagrodzimy. Zaproszenie czeka!
 UWAGA! ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU
Dziękujemy za wszystkie odpowiedzi. Nagrodę w konkursie - bon prezentowy do wykorzystania w sklepie WINA ŚWIAT NIEZNANY otrzymuje Pani Magdalena. Gratulujemy! 
"Dlaczego warto spożywać wino w towarzystwie potraw? 
A może warto sobie najpierw odpowiedzieć na pytanie: dlaczego warto pić wino w towarzystwie? Pije się wino w towarzystwie ludzi, których się kocha i lubi. Nie pije się wina z wrogiem, czyż nie? Kiedy pije się wino, serce bije ciut szybciej, rozmowy, które i tak są przecież ciekawe i potrzebne, nagle nabierają rumieńców.
Pamiętam, że na pierwszą randkę mój obecny czeski mąż, zabrał mnie na węgierskie wino. Szukaliśmy morawskiego w Krakowie na szybko, nie mogliśmy znaleźć. To nie szkodzi, przy butelce węgierskiego zakochaliśmy się w sobie po uszy. Wydaje mi się, że nic wtedy nie jedliśmy. Długo zresztą trwał ten stan. Bo miłość, bo brak czasu na jedzenie, bo nie jest się głodnym.

Teraz, już jako ludzie ciut dojrzalsi, pijemy wino z namysłem. Wąchamy, smakujemy, oglądamy. Nie jestem wielkim znawcą wina ale tylko wino piję. Potrzeby mam dość prymitywne: białe wino piję w lecie, czerwone tylko w zimie. Ale picie wina traktuję szalenie intuicyjnie. Nauczyłam się gotować i jestem w tym dobra. Natomiast nie jem mięsa więc nie potrafię nawet powiedzieć, jak smakuje czerwone wino ze stekiem. Pewnie dobrze. 
Wino w połączeniu z potrawą nadaje jej jakość: jest lżej, jest przyjemniej, smak nawet wyrafinowanej potrawy zostaje złamany, złagodzony lub podbity. Tego potrawie potrzeba a wino również potrzebuje towarzystwa. 
Wino, co jest jasne, poprawia trawienie. Sprawie, że talerz serów przeróżnych, o różnej fakturze, o różnej intensywności, rozpływa się na podniebieniu i dalej. 
Znam zasady, wiem jakie wina o konkretnej kwaskowatości z jakimi potrawami łączyć. Ufam swoim kubkom smakowym i sercu, które podpowiada jaki kieliszek i do czego podać. 

Pozdrawiam serdecznie redakcję znad kieliszka morawskiego wina! "

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
reklama