, środa 19 września 2018
SZEF KUCHNI Barbara Misiarz POLECA
Pierś z kaczki w sosie żurawinowym z pieczonym jabłkiem faszerowanym cordon blue. fot: arch. prywatne



Dodaj do Facebook

SZEF KUCHNI Barbara Misiarz POLECA

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
SZEF KUCHNI Barbara Misiarz POLECA

Dworek Cieszyński, Przykopa 14, Cieszyn, tel. 531 032 980

Dzielnica Cieszyna, zwana popularnie Wenecją, znajduje się nad kanałem Olzy „Młynówka”. To pełne uroku, ustronne miejsce, ściśle jest związane z historią miasta a jego początki sięgają XVI wieku. Okolica straciła gospodarcze znaczenie, które pełniła przed laty, stając się miejscem romantycznych spacerów Cieszynian i osób odwiedzających miasto. Na stałe wpisał się w jej charakter Dworek Cieszyński. O każdej porze roku zaprasza w swoje progi otulając niezwykłym, domowym klimatem. Restauracja wita stylowymi wnętrzami, ciepłem kominka i zapachem regionalnych przysmaków. Miejsce idealne na rodzinny obiad, romantyczną kolację we dwoje czy spotkanie z przyjaciółmi. Proponowana pyszna, domowa kuchnia oparta jest na regionalnych smakach i tradycyjnych śląskich recepturach.

Swoich gości szef kuchni – Barbara Misiarz - zaprasza na kaczkę. Pierś z kaczki w sosie żurawinowym z pieczonym jabłkiem faszerowanym cordon blue, serwowana z domowymi kluseczkami i czerwoną kapustą z borowikami na ciepło.
Brzmi pysznie a jeszcze lepiej smakuje.
Hodowla kaczek w Polsce ma długą tradycję, a jej początki sięgają już XI – XIII wieku. Kaczki stopniowo zastępowały dzikie ptactwo, które w tamtym czasie dominowało na stołach. Mięso szybko zaczęło być wykorzystywane do przygotowywania wielu różnych dań, od bulionów po bardziej wymyślne potrawy: mięso pieczone, nadziewane i podawane z najróżniejszymi dodatkami.

Zdaniem naszego szefa kuchni kaczka to najbardziej szlachetny rodzaj drobiu. Odpowiednie przygotowanie sprawia, że mięso odznacza się soczystością i kruchością. W smaku jest dużo bardziej aromatyczne i wyraziste niż inne mięsa drobiowe. Podawana jest więc w towarzystwie najlepszych dodatków przygotowanych z wielką starannością i tylko ze świeżych produktów. Doskonałym uzupełnieniem smaku naszego dania będzie odpowiednio dobrane wino.
Profesjonalną obsługę zapewniają kelnerzy dbając o wysoką kulturę obsługi Gości.

UWAGA! KONKURS!

Mamy dla Was dwa podwójne zaproszenia do Dworku Cieszyńskiego! Wystarczy napisać za co lubisz śląską kuchnię i dlaczego zaproszenie powinno trafić właśnie do Ciebie?
Odpowiedzi prosimy wysyłać na adres: redakcja@gazetacodzienna.pl wraz imieniem, nazwiskiem i numerem telefonu, pod który wyślemy wiadomość w przypadku wygranej.
Konkurs trwa do piątku (02.03) do godziny 18.00! Najciekawsze wypowiedzi nagrodzimy. Zaproszenia czekają w redakcji Tramwaju Cieszyńskiego!

Aktualizacja: Wyniki konkursu

Dziękujemy za wszystkie odpowiedzi. Niestety możemy nagrodzić tylko dwie. Tym razem podwójne zaproszenia do Dworku Cieszyńskiego przekazujemy Pani Katarzynie i Pani Bogusi. Gratulujemy!

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
reklama