KUCHYŃ PO NASZYMU: Strudel jabłkowyStrudel jabłkowy 25 dkg mąki gładkiej, Wysypać mąkę w formie wieńca, w środek włożyć masło, smalec, jajko, sól i trochę wody. Ciasto wyrabiać najpierw nożem, potem ugniatać ręką, dopóki nie odstaje od ręki i stolnicy (15-20 minut). Ciasto ułożyć na dobrze wysypanej mąką misce, nakryć ogrzanym garnkiem kamiennym lub misą porcelanową i pozostawić na 15 minut. Ścierkę lekko posypać mąką grysikową, położyć na niej przygotowane ciasto, wywałkować, posmarować stopionym masłem i wyciągnąć na duży, cienki prostokąt, brzegi obciąć. Ciasto skropić masłem, posypać tartą bułką, nałożyć poszatkowane jabłka, posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami lub migdałami. Następnie zwinąć i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Strudel posmarować stopionym masłem i piec w średnio gorącym piekarniku (rurze) 45 minut. Podczas pieczenia posmarować kilka razy masłem. KUCHYŃ PO NASZYMU - rubryka z przepisami kulinarnymi z bestsellerowej książki autorstwa Emilii Kołder „Kuchnia śląska”. Jeden przepis na tydzień dopasowany do aktualnych pór roku i świąt. Publikacje w soboty o godz. 09.00 na portalu gazetacodzienna.pl. Emilia Kołder - ur. 1904 r., zm. 1974 r.; mieszkanka Średniej Suchej na Zaolziu, społeczniczka, pisarka, kucharka, popularyzatorka kuchni regionalnej Śląska Cieszyńskiego. Prowadziła kursy gotowania, napisała bestsellerową książkę z przepisami „Kuchnia śląska”, która zawiera 1101 przepisów, ułożonych w grupy: zupy, sosy, mięsa, desery, ciasta, napoje itd. Przychylne recenzje podkreślały istotę książki, pisano: „Opracowanie ma na celu udostępnienie przepisów wprawdzie znanych potraw, jednakże tu podanych w myśl tradycji regionu”.
|
reklama
|
Dodaj komentarz