W Jaworzynce zjesz najlepsze placki ziemniaczane w województwieJan Juroszek zdobył I miejsce w konkursie gastronomicznym "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Tomasz Żak/slaskie.pl Placki Juroszka znalazły się wśród ponad 40 produktów i potraw o tradycyjnych recepturach z całego województwa śląskiego zgłoszonych do XII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". O laury w kilku kategoriach walczyli producenci, gospodynie domowe, gospodarstwa agroturystyczne i restauratorzy. Nie zabrakło stoisk z miodami, chlebem, serami oraz tradycyjnymi wędlinami. Wśród najbardziej cenionych produktów znalazły się m.in. kita wieprzowa w słoju, roladki z suma wędzonego, ser kozi pleśniowy "Stary Siągarz", garus z jagód, buraczki domowe pasteryzowane, chleb żytni pytlowy na zakwasie, kopa ornontowicka oraz "Barchyzek", a także napój z czarnego bzu i wino Siągarza "Hanna". Największe uznanie jurorów zdobyły zupa zalewajka i placki ziemniaczane na blasze. Tegoroczni zwycięzcy oraz nagrodzone podczas ubiegłorocznej edycji konkursu ogórki kiszone zostali nominowani do prestiżowej nagrody "PERŁA 2012". Jej uroczyste wręczenie odbędzie się 7 października w czasie Targów Smaki Regionów w Poznaniu odbywających się podczas Polagra-Food. Jan Juroszek z Jaworzynki, którego placki ziemniaczane na blasze podbiły podniebienia jury, przyznaje, że był całkowicie zaskoczony wyróżnieniem. Pytany o przepis mówi, że o powodzeniu decydują przede wszystkim składniki, które muszą być jak najbardziej naturalne. Sekret tkwi w domowych ziemniakach wyhodowanych bez sztucznych nawozów. To podstawa. Trochę soli, pieprzu, jajko i tak przygotowane placki można smażyć. Oczywiście bez dodatku tłuszczu i zawsze na blasze. Ważne są też dodatki. Pan Jan nad samą recepturą wyrzosków pracował dwa lata. Ostatecznie najlepsze okazały się te zrobione z kawałków peklowanej szynki. Do tego trochę domowej, 30 proc. śmietany i już można się zajadać! Sławne placki ziemniaczane próbować okazję mieli już m.in. prof. Jerzy Buzek, były premier i przewodniczący Parlamentu Europejskiego, Apoloniusz Tajner, prezes Polskiego Związku Narciarskiego, czy Krzysztof Hanke, odtwórca roli Bercika w popularnym serialu komediowym "Święta Wojna". Na co dzień plackami według receptury pana Jana zajadają się goście rodzinnego gospodarstwa agroturystycznego "Halny", które prowadzą Juroszkowie w Jaworzynce.
|
reklama
|
No i co ze Buzek - wielkia sprawa ogloscie to w calej europie !!!!!
Trochę soli, pieprzu, jajko??? bez cebuli i czosnku i z szynkom z kauflandu??? po... ich!
Dodaj komentarz