Gratka dla miłośników dobrego jedzenia. Powstaje Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki"Inicjatorem stworzenia szlaku, który ma ożywić regionalne tradycyjne kulinarne i upowszechnić potrawy tradycyjne, jest Śląska Organizacja Turystyczna. Szlak ma stać się nowym markowym produktem turystycznym naszego województwa, na trasie którego znajdą się certyfikowane lokale serwujące potrawy kuchni regionalnych. Jak przekonują pomysłodawcy moda na kulinaria trwa od kilku lat. Powrót do tradycyjnych przepisów, slow food, programy telewizyjne, coraz więcej imprez kulinarnych, wszystko to pokazuje, że Polacy na nowo rozsmakowują się w tradycyjnym jedzeniu. - Kulinaria stały się nieodłącznym elementem naszych podróży. Turyści szukają dobrych i lokalnych smaków, niestety nie zawsze wiedzą, gdzie tych pyszności można skosztować. Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła to zmienić i wskazać im miejsca warte polecenia takie, w których na pewno zjedzą pyszne, ale przede wszystkim tradycyjne specjały - wyjaśnia Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej. Na Szlak Kulinarny wejdzie na początek dwadzieścia jeden lokali z całego województwa. Warunek jest jeden: ubiegający się o udział w projekcie lokal musi serwować (lub chcieć wprowadzić do menu) potrawy regionalne. To potencjalne menu "Śląskie Smaki" zostanie sprawdzone przez Komisję Certyfikacyjną. W skład poszczególnych komisji będą mogli wejść zarówno kucharze, etnografowie, osoby związane z gastronomią, turystyką, samorządami jak również przedstawiciele mediów oraz Śląskiej Organizacji Turystycznej. To oni zdecydują o przyznaniu certyfikatu, który ma potwierdzić, że podawane w lokalach dania regionalne są najwyższej jakości, robione według tradycyjnych receptur i z najlepszych składników. Komisja sprawdzi też między innymi jakość obsługi, wygląd lokalu oraz jego otoczenie. - Tylko takie dania i restauracje z czystym sumieniem możemy polecić turystom - podsumowuje Sikorska. Lokale, które wejdą na Szlak Kulinarny, będą korzystały z promocji zapewnionej przez Śląską Organizację Turystyczną: specjalnego oznakowania, wydawnictw, prezentacji na stronie projektu www.slaskiesmaki.pl, obecności Szlaku na imprezach promocyjnych i w ponad 60 punktach Śląskiego Systemu Informacji Turystycznej, O tym, że ogromną szansę znalezienie się na Szlaku mają restauracje i karczmy z naszego regionu przekonany jest Wiesław Wróblewski, prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, który zajmuje się promocją smaków, produktów kuchni beskidzkiej oraz kultywowania polskiej tradycji kulinarnej.- Od kilku lat można zaobserwować rozkwit regionalnych karczm, w których coraz chętniej jadają turyści odwiedzający nasz region, a gotujący w nich kucharze odgrzebują stare przepisy potraw i je serwują - mówi Wróblewski. Więcej informacji o Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki" można znaleźć na stronie www.slaskiesmaki.pl oraz bezpośrednio w Śląskiej Organizacji Turystycznej (poczta@slaskiesmaki.pl lub pod nr tel. 32 207 207 3).
|
reklama
|
straszne ,te zwierzęta mają jeszcze kopytka
straszny widok!
A kurz to ten pan na fotce dodaje za darmo do ryzu?
Dodaj komentarz