Grand Champion 2013 uwarzony. Premiera kolejnego Pale Ale w grudniu!Do końca tego tygodnia Grand Champion 2013 będzie przechodził proces fermentacji w otwartych kadziach browaru. fot. mat. pras. Dokładnie wczoraj 10 października Czesław Dziełak wspólne warzenie z głównym piwowarem cieszyńskiego browaru, zakończył warzenie tegorocznego Grand Championa. - Starałem się z Dominikiem Szczodrym uwarzyć dobre piwo - takie, jak na Festiwal Birofilia w Żywcu. Mam nadzieję, że będzie niemal identyczne w smaku - mówi Czesław Dziełak, zwycięzca najważniejszego konkursu Festiwalu Birofilia w Żywcu. Do warzenia piwa w stylu Imperial IPA piwowarzy wykorzystali aż 7 odmian chmieli (6 amerykańskich i 1 europejską), 4 słody: pilzneński, pszeniczny jasny, monachijski i cara gold oraz drożdże do piw górnej fermentacji American Ale. Po raz pierwszy w historii 5. edycji Grand Championa odbyło się również chmielenie na zimno, dzięki czemu piwo powinno być wyjątkowo aromatyczne. Do końca tego tygodnia Grand Champion 2013 będzie przechodził proces fermentacji w otwartych kadziach browaru. Następnie spocznie w tankach leżakowych znajdujących się w piwnicach we wzgórzu nad rzeką Olzą, w których pozostanie do połowy listopada. Piwo zostanie następnie rozlane do półlitrowych butelek. Do sprzedaży trafi równo 50 000 litrów najlepszego piwa 2013 r., która podobnie jak w przypadku pozostałych Grand Championów, rozpocznie się 6 grudnia dokładnie o godz. 18.00. Piwo z Cieszyna będzie dostępne w butelkach w całej Polsce w sklepach specjalistycznych z piwem a także dużej ogólnopolskiej sieci detalicznej. W Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie Grand Champion przygotowywany jest już po raz piąty. Pierwszym piwem roku był koźlak dubeltowy Jana Krysiaka z Chorzowa. W 2010 r. po najwyższe trofeum sięgnęła po raz pierwszy kobieta - Dorota Chrapek z Pogwizdowa, która uwarzyła Brackie Pale. W 2011 r. międzynarodowe jury konkursu, pod przewodnictwem dr. Andrzeja Sadownika, ojca polskiego piwowarstwa domowego zdecydowało o wyborze jasnego klarownego piwa górnej fermentacji w stylu kolońskim o zdecydowanym profilu chmielowym. Jego autorem był Jan Szała - piwowar domowy z Poznania. W 2012 r. Konkurs Piw Domowych Festiwalu Birofilia w Żywcu wygrał Andrzej Miler ze swoim piwem o aromacie wędzonej śliwki znanej jako Bracki Rauchbock.
|
reklama
|
Dodaj komentarz