, sobota 23 marca 2019
Bracki Grand Champion 2011 uwarzony!
Jan Szała, laureat Festiwalu Birofilia 2011, przyglądał się produkcji piwa według własnej receptury. fot. mat. pras.  



Dodaj do Facebook

Bracki Grand Champion 2011 uwarzony!

Materiały prasowe
Bracki Grand Champion 2011 uwarzony!

Złocisty napój był warzony ze słodu pilzneńskiego, słodu z czeskich "twardych" odmian jęczmienia oraz słodu pszenicznego i orkiszowego. fot. Stefan Mańka


Bracki Grand Champion 2011 uwarzony!

Pod okiem autora zwycięskiej receptury Jana Szały oraz głównego piwowara cieszyńskiego browaru Dominika Szczodrego, powstało pięć warek Brackiego Grand Championa Birofilia 2011. fot. mat. pras.

Rozpoczyna się leżakowanie zwycięskiego piwa Festiwalu Birofilia 2011. Piwo trafi do wybranych sklepów i pubów w całej Polsce tradycyjnie 6 grudnia o godz. 18.00.
Warzenie Brackiego Grand Championa Birofilia 2011 w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie rozpoczęło się 13 października i trwało trzy dni. W tym czasie, pod okiem autora zwycięskiej receptury Jana Szały oraz głównego piwowara cieszyńskiego browaru Dominika Szczodrego, powstało pięć warek Brackiego Grand Championa Birofilia 2011. Teraz piwo znajdzie się w tankach leżakowych na zboczu Wzgórza Zamkowego, gdzie w temperaturze kilku stopni będzie dojrzewać przez co najmniej cztery tygodnie.

- Warzenie przebiegało zgodnie z planem, udało się osiągnąć takie parametry brzeczki, jakie były założone. Po raz kolejny udowodniliśmy, że można zastosować recepturę piwa domowego w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie, choć nie jest to łatwe - mówi Dominik Szczodry.

PISALIŚMY: Cieszyn: Dzień Otwarty Brackiego Browaru Zamkowego (zdjęcia)

- Warzenie piwa w Brackim Browarze Zamkowym było dla mnie niesamowicie emocjonującym wydarzeniem. Prawie jak każdy piwowar domowy marzyłem o tym, aby przejść z gotowania ze skali mikro-domowej, do browaru z prawdziwego zdarzenia i wprowadzić piwo do sprzedaży na rynek - komentuje Jan Szała.

Złocisty napój był warzony ze słodu pilzneńskiego, słodu z czeskich "twardych" odmian jęczmienia oraz słodu pszenicznego i orkiszowego. Te ostatnie mają zapewnić piwu drobną, puszystą i stabilną pianę. Czeski słód został użyty do podkreślenia słodowości piwa.

Podczas Festiwalu Birofilia 2011, piwo Jana Szały pokonało ponad 200 piw zgłoszonych do konkursu Piw Domowych. Jury pod przewodnictwem dr. Andrzeja Sadownika, ojca polskiego piwowarstwa domowego, złożone z zagranicznych mistrzów browarnictwa (m.in. Conrada Seidla - "Papieża Piwa", Martina Zubera - głównego piwowara browaru Paulaner) oceniało piwa zgłoszone przez 88 piwowarów domowych. Przyznanie tytułu Grand Championa Birofilia 2011 było niezwykle trudnym zadaniem.

PISALIŚMY: Brackie nie tylko na Śląsku Cieszyńskim. Piwo idzie w świat!

W nagrodę najlepsze piwo roku, które Jan Szała zrobił w swojej kuchni, zostało uwarzone we współpracy z piwowarami Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie. Dzięki temu birofile z całej Polski będą mogli spróbować tego wyjątkowego trunku, który na rynek trafi tradycyjnie 6 grudnia i będzie dystrybuowany w wybranych sklepach oraz wyselekcjonowanych restauracjach i pubach w całej Polsce.
Komentarze: (6)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Za 4 dni Champion zagości w mych kubeczkach smakowych.Czego sobie i wam życzę "fanom" Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie...

ŻAL. PIWA NIE ZABRAKNIE.

Znakomicie że nasz browar nadal specjalizuje sie w markowych i niepowtarzalnych nowych gatunkach piwa . Czyli po kożlaku, mastnym, pale ale to kolejny zwycięski produkt ktory rozsławia nasz cieszynski browar . Dobrze że ten maly browar znalazl swoje miejsce w wielkim Heinekenie . Gratulacje !!!!!!

w Holandii wyhodowano nową, podobno rewelacyjna odmianę konopii, Skun V.

Ten nasz mały Browar Zamkowy jest niedoceniany przez wielkiego Heinekena i przez Grupę Żywiec sprowadzany do roli lokalnego browaru.
Widać potencjał naszego Brackiego jest tak wielki, że boją się go potentaci piwni

CZEKAMY!!! :D

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama