Najlepsze cieszyńskie ciasteczka pochodzą z Cieszyna i Goleszowa!W trakcie, kiedy jury obradowało nad wynikiem tegorocznego konkursu uczestnicy niedzielnego Dnia Otwartego Zamku kosztowali i sami przygotowywali ciasteczka. fot. Barbara Śliż Już po raz piąty, na cieszyńskim Zamku, spotkali się smakosze cieszyńskich ciasteczek. - Konkurs jest na coraz wyższym poziomie. Coraz trudniej jest nam zdecydować, które wyroby powinny zająć pierwsze miejsce. Stąd w tym roku dwie nagrody główne. Cieszy, że wyroby wzbogacone są o cieszyńskie wzory. Między innymi dlatego pierwsze miejsce otrzymała pani Urszula Pieczonka - przyznał Jan Matuszek, wiceburmistrz Cieszyna. Na Śląsku Cieszyńskim znanych jest około 120 rodzajów ciasteczek. Większość gospodyni na czas świąt wybiera jednak jedynie około dwudziestu z nich. Kulki, koniczynki, serduszka, łezki, ule, księżyce, maczki, kostki, a po konkursie, organizowanym przez Zamek, nawet i małe rotundy mają szansę zagościć na świątecznych stołach. Te bardzo drobne, misternie przygotowywane wypieki urosły już do rangi małych arcydzieł. Jaki jest przepis na najlepsze cieszyńskie ciasteczka? - Mistrza w pieczeniu ciasteczek czynią lata pracy, liczy się przede wszystkim precyzja. Ich kształty owszem są istotne, ale najważniejszym jest, by wyrabiać je na prawdziwym maśle, ono musi być z najwyższej półki. Wtedy ciasteczka mają delikatny, niepowtarzalny smak - radzi Krystyna Folwarczny, juror konkursu, współautorka książki "Cieszyńskie ciasteczka". - Krzysztof Młynarski potraktował cieszyńskie ciasteczka jako punkt wyjścia dla niezwykłych, zupełnie nowych smaków - komentowała Ewa Gołębiowska, dyrektorka Zamku Cieszyn. - W moich ciasteczkach nie było nic innowacyjnego. Bazowałem na przykładzie tradycyjnych przepisów. Moje ciasteczka, "brackie" zrobione są na tutejszym piwie są w kształcie beczułek nawiązując tym do cieszyńskich tradycji. Na przyszłą edycję konkursu chcę zrobić ciasteczka trzech braci - zdradzał uczestnik konkursu, który przyjechał do Cieszyna z Bielska-Białej. Kunszt domowych artystów będzie można podziwiać do końca roku w Zamku Cieszyn przy okazji wystawy "Tradycje z pasją. Rzemieślnicy Śląska Cieszyńskiego". - Widać, że ciasteczka nie są odtwarzane, owszem, powtarzają się receptury i kształty, ale można zauważyć w nich coś innowacyjnego. Jestem zachwycona rotundą i koniakowską koronką wykonaną z lukru - zachwala Weronika Foltyn, mieszkanka Cieszyna. W tym roku, jury w składzie Krystyna Folwarczny, Ewa Gołębiowska i Jan Matuszek nagrodziło pierwszym miejscem Urszulę Pieczonkę z Cieszyna i Helenę Szturc z Goleszowa. Drugie miejsce zajęła Renata Sikora z Goleszowa, a trzecie Justyna Pilch z Wisły. W konkursie udział wzięli także:
|
reklama
|
Dodaj komentarz