Konkurs na najpiękniejsze i najsmaczniejsze cieszyńskie ciasteczka.Chociaż przepisy na ciasteczka są takie same to różni sie sposob dekoracji wyrobów. Na zdjęciu nadziewane adwokatem "ule". fot. Piotr Borowicz Po raz pierwszy ciasteczka cieszyńskie pojawiły się wraz z panowaniem Habsburgów na terenie Śląska Cieszyńskiego na przełomie XVIII i XIX wieku. Wypieki przygotowywane są z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkiej Nocy, a także przy okazji większych uroczystości rodzinnych. Podawane są także przy okazji spotkań biznesowych. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało cieszyńskie ciasteczka na listę produktów tradycyjnych. Pieczenie drobnych ciasteczek rozpoczyna się na co najmniej dwa tygodnie przed świętami, by zdążyć przed rozpoczęciem świętowania. Na stołach, w znakomitej przewadze, króluje kilkanaście rodzajów ciasteczek. Wśród nich najbardziej popularne są te mające kształt orzechów, roladek, uli, rogalików, czy księżyca. Niezwykłą popularnością cieszą się pierniczki. Obecnie gospodynie wymyślają nowe przepisy. Kruche sklejane dżemem lub miodem, anyżówki, ciasteczka z wafli andrutowych, kule na kształt i smak znanych rafaello, ule, czy mini keksy. Podobno istnieje około 120 rodzajów cieszyńskich ciasteczek. Do sporządzenia ciasteczek używa się dużych ilości masła i cukru. Niektóre przepisy wymagają sporej ilości bakalii i alkoholu do smaku. Ciasto charakteryzuje się kruchością, delikatnością i bardzo dobrym smakiem. Upieczone ciastka przechowuje się w pudełkach, każdy rodzaj osobno, by nie straciły swojego smaku. Chociaż przepisy są takie same, to każde z gospodyń ma swój własny styl zdobienia ciasteczek, co czyni wypieki oryginalnymi. Ich produkcja jest bardzo pracochłonna. Na Śląsku Cieszyńskim pozostał także zwyczaj obdarowywania się i wymiany ciasteczkami. W okresie świątecznym każda rodzina w odwiedziny przynosi "coś nowego", coś czym może zaskoczyć innych. Ponad 40 najpopularniejszych przepisów udało się zebrać w książce "Cieszyńskie ciasteczka", wydanej przez Zamek Cieszyn. Publikacja doczekała się już wznowienia. Zamek Cieszyn zachęca do udziału w konkursie na najpiękniej wykonane i najsmaczniejsze cieszyńskie ciasteczka. To świąteczna tradycja Zamku odbywa się co roku. Chętni do udziału w konkursie proszeni są o zgłaszanie się w Informacji Turystycznej Zamku Cieszyn do 9 grudnia 2011 pod numerem telefonu 33 851 08 21 wewnętrzny 14 lub mailowo: ijarosinska@zamekcieszyn.pl. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 11 grudnia. Na autorów najsmaczniejszych i najpiękniejszych ciasteczek czekają nagrody. Uwaga! Konkurs! Dla naszych Czytelników przygotowaliśmy konkurs, w którym nagrodą są dwie książki "Cieszyńskie ciasteczka" autorstwa Krystyny Folwarczny, Emilii Kłapsia i Doroty Mendrek ufundowane przez Zamek Cieszyn. Aby zdobyć nagrodę, należy przesłać na adres redakcji prawidłową odpowiedź na pytanie: W którym roku po raz pierwszy została wydana książka "Cieszyńskie ciasteczka"? Odpowiedzi prosimy przesłać na adres konkursy@gazetacodzienna.pl. Wraz z odpowiedzią należy podać swoje dane oraz numer telefonu. Nagroda będzie do odebrania w siedzibie redakcji portalu gazetacodzienna.pl Konkurs zakończony! Osoby nagrodzone, zostaną poinformowane drogą mailową.
|
reklama
|
Dodaj komentarz