, piątek 23 luty 2024
Kołocz śląski pod szczególną ochroną
- Największą popularnością cieszy się kołocz z nadzieniem serowym - przyznaje Władysław Pilch z cukierni "Wiślanka". fot. Maciej Kłek 



Dodaj do Facebook

Kołocz śląski pod szczególną ochroną

KK, mat. pras.
Od kilku dni kołocz/kołacz śląski funkcjonuje jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Jest to 29. tego typu produkt z Polski i 4 z województwa śląskiego. Kołocz związany jest przede wszystkim ze Śląskiem Cieszyńskim, Opolskim i Górnym Śląskiem.
Kołocz/kołacz śląski to gwarowa nazwa ciasta. Dzięki powstałemu w 2007 roku Konsorcjum Producentów "Kołocza Śląskiego", w skład którego weszli producenci (piekarze i cukiernicy) z województwa śląskiego i opolskiego, wypiek trafił do rejestru produktów Chronionych Oznaczeniem Geograficznym.

Tradycja kołocza/kołacza śląskiego sięga X wieku i związana jest z obrzędowością weselną. - Kołacz śląski od wielu pokoleń jest regionalnym tradycyjnym poczęstunkiem. Każda gospodyni domowa spodziewając się gości, za punkt honoru uważała, że musi zrobić najsmaczniejszy kołocz. Do kołocza weselnego gospodynie dodają mnóstwo bakalii i innych dodatków - wyjaśnia Karolina Szeja menadżerka cukierni "U Janeczki". Jako kosztowne ciasto weselne kołocz miał zagwarantować nowej rodzinie dostatek.Z czasem wypiek stał się ciastem dostępnym na co dzień.

Jest to specjał związany ze śląską tradycją "chodzenia z kołacze" - obdarowywaniem przed weselem gości. - Zwyczaj ten jest wciąż obecny na Śląsku Cieszyńskim. W tym roku mamy dużo zamówień na kołacze przedślubne, widać powrót do tradycji - mówi Władysław Pilch z cukierni "Wiślanka".

Oryginalny kołocz/kołacz śląski wypiekany jest w czterech odmianach: bez nadzienia, z farszem serowym, makowym bądź z jabłkami. Ciasto powinno mieć wysokość ok 3,5 cm i mieć kształt prostokąta. Ważnym jego elementem jest maślana posypka. - Największą popularnością cieszy się kołocz z nadzieniem serowym - przyznaje Władysław Pilch. Miłośnicy słodkości chętnie sięgają także po ciasta z owocami sezonowymi, szczególnie z jagodami. Nie są one jednak klasyfikowane jako kołocz/kołacz śląski.

- Kołocze w naszej cukierni są kontynuacją śląskiej tradycji. Dlatego mamy wielu zwolenników zjedzenia pysznego kawałka przy kawie jak i zamówienia na różne uroczystości - mówi Karolina Szeja.
Komentarze: (7)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

że na borówki mówi jagody

A od kiedy na kołocz z borówkami, mówi się z jagodami

Svatebni kolače to zvyk česki,na celym slezsku ešče živy

Bez proce nie bydóm kołocze.

...

patrz foto: Zupełnie smaczny ten Władysław Pilch......

a co z kołocykami, takimi kulatymi z posypką??? mniammmmmmmmm

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama