Kołocz śląski pod szczególną ochronąTradycja kołocza/kołacza śląskiego sięga X wieku i związana jest z obrzędowością weselną. - Kołacz śląski od wielu pokoleń jest regionalnym tradycyjnym poczęstunkiem. Każda gospodyni domowa spodziewając się gości, za punkt honoru uważała, że musi zrobić najsmaczniejszy kołocz. Do kołocza weselnego gospodynie dodają mnóstwo bakalii i innych dodatków - wyjaśnia Karolina Szeja menadżerka cukierni "U Janeczki". Jako kosztowne ciasto weselne kołocz miał zagwarantować nowej rodzinie dostatek.Z czasem wypiek stał się ciastem dostępnym na co dzień. Jest to specjał związany ze śląską tradycją "chodzenia z kołacze" - obdarowywaniem przed weselem gości. - Zwyczaj ten jest wciąż obecny na Śląsku Cieszyńskim. W tym roku mamy dużo zamówień na kołacze przedślubne, widać powrót do tradycji - mówi Władysław Pilch z cukierni "Wiślanka". Oryginalny kołocz/kołacz śląski wypiekany jest w czterech odmianach: bez nadzienia, z farszem serowym, makowym bądź z jabłkami. Ciasto powinno mieć wysokość ok 3,5 cm i mieć kształt prostokąta. Ważnym jego elementem jest maślana posypka. - Największą popularnością cieszy się kołocz z nadzieniem serowym - przyznaje Władysław Pilch. Miłośnicy słodkości chętnie sięgają także po ciasta z owocami sezonowymi, szczególnie z jagodami. Nie są one jednak klasyfikowane jako kołocz/kołacz śląski. - Kołocze w naszej cukierni są kontynuacją śląskiej tradycji. Dlatego mamy wielu zwolenników zjedzenia pysznego kawałka przy kawie jak i zamówienia na różne uroczystości - mówi Karolina Szeja.
|
reklama
|
że na borówki mówi jagody
A od kiedy na kołocz z borówkami, mówi się z jagodami
Svatebni kolače to zvyk česki,na celym slezsku ešče živy
Bez proce nie bydóm kołocze.
...
patrz foto: Zupełnie smaczny ten Władysław Pilch......
a co z kołocykami, takimi kulatymi z posypką??? mniammmmmmmmm
Dodaj komentarz