Konkurs na Najlepsze Beskidzkie KreplikiCelem konkursu, którego finał przewidziany jest 24 lutego w Wiślańskim Centrum Kultury jest podtrzymanie tradycji smażenia beskidzkich kreplików. Kulinarny konkurs na „Najlepsze Beskidzkie Krepliki” wraca po rocznej przerwie. - W tym roku konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach: Krepliki Domowe i Krepliki Zawodowe. Zachęcamy do udziału wszystkich chętnych, zarówno domowych twórców kreplików, szkoły, stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, restauracje i cukiernie. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody – mówi Katarzyna Czyż-Kaźmierczak, dyrektor Wiślańskiego Centrum Kultury. Dwa lata temu jury uznało, że najlepsze w Beskidach krepliki piecze Elżbieta Szajtauer. Wtedy to konkurs został zorganizowany w Wiśle po raz dziesiąty i wrócił po kilkuletniej przerwie. W tym roku odbędzie się więc jedenasta odsłona tego najsmaczniejszego beskidzkiego konkursu. W tłusty czwartek specjalne jury, złożone z przedstawicieli beskidzkich miejscowości zdecydują, które krepliki są najsmaczniejsze i wykonane według tradycyjnej receptury, a więc z powidłami śliwkowymi, ze spirytusem i usmażone na smalcu. Warunkiem uczestnictwa jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego, a następnie dostarczenie w dniu 24 lutego do Browaru Wisła konkursowych kreplików w ilości minimum 10 sztuk. Konkurs skierowany jest zarówno do mieszkańców Beskidzkiej 5 (Brenna, Istebna, Szczyrk, Ustroń i Wisła), jak i działających na tym terenie firm, stowarzyszeń, szkół, restauracji i cukierni. Zgłoszenia do konkurs na „Najlepsze Beskidzkie Krepliki” przyjmowane są do 22 lutego w Wiślańskim Centrum Kultury, Pl. B. Hoffa 3A, tel. 602 177 262, e-mail: kultura@wisla.pl.Regulamin oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są tutaj.
|
reklama
|
Dodaj komentarz