Dworek Cieszyński, Przykopa 14, Cieszyn, tel. 531 032 980
Dzielnica Cieszyna, zwana popularnie Wenecją, znajduje się nad kanałem Olzy „Młynówka”. To pełne uroku, ustronne miejsce, ściśle jest związane z historią miasta a jego początki sięgają XVI wieku. Okolica straciła gospodarcze znaczenie, które pełniła przed laty, stając się miejscem romantycznych spacerów Cieszynian i osób odwiedzających miasto. Na stałe wpisał się w jej charakter Dworek Cieszyński. O każdej porze roku zaprasza w swoje progi otulając niezwykłym, domowym klimatem. Restauracja wita stylowymi wnętrzami, ciepłem kominka i zapachem regionalnych przysmaków. Miejsce idealne na rodzinny obiad, romantyczną kolację we dwoje czy spotkanie z przyjaciółmi. Proponowana pyszna, domowa kuchnia oparta jest na regionalnych smakach i tradycyjnych śląskich recepturach.
Swoich gości szef kuchni – Barbara Misiarz - zaprasza na kaczkę. Pierś z kaczki w sosie żurawinowym z pieczonym jabłkiem faszerowanym cordon blue, serwowana z domowymi kluseczkami i czerwoną kapustą z borowikami na ciepło.
Brzmi pysznie a jeszcze lepiej smakuje.
Hodowla kaczek w Polsce ma długą tradycję, a jej początki sięgają już XI – XIII wieku. Kaczki stopniowo zastępowały dzikie ptactwo, które w tamtym czasie dominowało na stołach. Mięso szybko zaczęło być wykorzystywane do przygotowywania wielu różnych dań, od bulionów po bardziej wymyślne potrawy: mięso pieczone, nadziewane i podawane z najróżniejszymi dodatkami.
Zdaniem naszego szefa kuchni kaczka to najbardziej szlachetny rodzaj drobiu. Odpowiednie przygotowanie sprawia, że mięso odznacza się soczystością i kruchością. W smaku jest dużo bardziej aromatyczne i wyraziste niż inne mięsa drobiowe. Podawana jest więc w towarzystwie najlepszych dodatków przygotowanych z wielką starannością i tylko ze świeżych produktów. Doskonałym uzupełnieniem smaku naszego dania będzie odpowiednio dobrane wino.
Profesjonalną obsługę zapewniają kelnerzy dbając o wysoką kulturę obsługi Gości.
UWAGA! KONKURS!
Mamy dla Was dwa podwójne zaproszenia do Dworku Cieszyńskiego! Wystarczy napisać za co lubisz śląską kuchnię i dlaczego zaproszenie powinno trafić właśnie do Ciebie?
Odpowiedzi prosimy wysyłać na adres: redakcja@gazetacodzienna.pl wraz imieniem, nazwiskiem i numerem telefonu, pod który wyślemy wiadomość w przypadku wygranej.
Konkurs trwa do piątku (02.03) do godziny 18.00! Najciekawsze wypowiedzi nagrodzimy. Zaproszenia czekają w redakcji Tramwaju Cieszyńskiego!
Aktualizacja: Wyniki konkursu
Dziękujemy za wszystkie odpowiedzi. Niestety możemy nagrodzić tylko dwie. Tym razem podwójne zaproszenia do Dworku Cieszyńskiego przekazujemy Pani Katarzynie i Pani Bogusi. Gratulujemy!