Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie odkrył swoje tajemniceBrowar arcyksiążęcy w Cieszynie wraz z zabudowaniami został wybudowany na Wzgórzu Zamkowym w 1846 r. przez Albrechta Fryderyka Habsburga na terenach należących do monarchii austro-węgierskiej. Zbudowany nieomal w sąsiedztwie habsburskiego zamku nazywany jest również Brackim Browarem Zamkowym. Przed pierwszą wojną światową browar połączono z Fabryką Win i Likierów w Błogocicach. Jednocześnie stale modernizowano zakład. Stare urządzenia zastąpiono nowymi. Zainstalowano między innymi silniki dieslowskie, które zastąpiły stare maszyny na parę. Traktat wersalski oraz jego postanowienia zaowocowały zmianami własnościowymi. Browar przeszedł na własność Skarbu Państwa i od tej pory oficjalnie nazywał się Państwowym Zamkowym Zakładem Przemysłowym w Cieszynie. Obiekt do 1933 roku dzierżawiony był przez warszawskich prominentów, skoligaconych między innymi z prezydentem Ignacym Mościckim. Po roku 1933 browar przejęła Dyrekcja Lasów Państwowych. W czasie drugiej wojny światowej, dzięki zaangażowaniu pracowników browaru, udało się zachować część urządzeń i surowców, i tym samym uchronić majątek browaru przed rozgrabieniem i wywiezieniem na teren Rzeszy. Po okresie okupacji Browar Zamkowy został włączony w struktury, najpierw Bielskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych, a następnie Zakładów Piwowarskich w Żywcu. Lata współczesne w historii Browaru Brackiego, to okres nie tylko częstych zmian jego nazwy, ale również rozbudowy zakładu. Nie miał on być nigdy producentem ogólnopolskim, ale silnie umocowanym browarem lokalnym, mającym stałą rzeszą odbiorców. Na początku lat 90-tych XX wieku cieszyński browar został sprywatyzowany i wraz z browarem żywieckim zakupiony przez koncern Heineken. Oprócz piwa Brackie w browarze od 2003 roku rozpoczęto również produkcję piwa Żywiec Porter. Od trzech lat w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie warzone jest również piwo - zwycięzca Konkurs Piw Domowych Birofilia. W 2009 roku uwarzono tutaj piwo Bracki Koźlak Dubeltowy autorstwa Jan Krysiaka, rok później uwarzono piwo Doroty Chrapek typu belgian pale ale - Brackie Pale Ale belgijskie, a w 2011 roku piwo kolońskie, według receptury Jana Szały. Od 2010 roku browar rozpoczął produkcję piwa typu amber ale - Brackie Mastne. Został także siedzibą Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Od lat, przy okazji specjalnych wydarzeń, cieszyński browar otwiera swoje drzwi dla wszystkich chętnych. Nie inaczej było podczas tegorocznego Święta Trzech Braci. Odwiedzający mieli okazję poznać historię browaru oraz zapoznać się z kolejnym etapami powstawania piwa. - Myślałam, że produkcja będzie zajmowała większą powierzchnię. Nie przypuszczałam też, że samo piwo rozlewane jest w browarze w Żywcu - dzieliła się wrażeniami Cecylia Dworzak z Cieszyna. - To chyba jedno z nielicznych miejsc, gdzie można zobaczyć cały cykl produkcyjny piwa, bo teraz w większości odbywa się to w zamkniętym obiegu - dodał jej mąż. Wśród zwiedzających nie zabrakło również gości z zagranicy. - Świetny pomysł. W krótkim czasie było można poznać historię i zobaczyć jak powstaje piwo. Bardzo mi ono smakuje - mówił Jose Vega z Wysp Kanaryjskich. Koniec zwiedzania zakończył się degustacją piw produkowanych w Brackim Browarze Zamkowym. - W taką pogodę, przy takiej temperaturze piwo zawsze świetnie smakuje - śmieje się Łukasz Stępień. W trakcie dnia otwartego cieszyński browar odwiedziło kilkaset osób.
|
reklama
|
Podobno nawet Ferdek Kiepski z synem wybiera się na zwiedzanie.
Dodaj komentarz