, wtorek 30 kwietnia 2024
Magda Gessler w TVN: W Cieszynie nie ma gdzie zjeść
Kuchenne rewolucje w Cieszyńskim Browarze Mieszczańskim zakończyły się sukcesem. fot: AK



Dodaj do Facebook

Magda Gessler w TVN: W Cieszynie nie ma gdzie zjeść

JM
W czwartkowy wieczór widzowie TVN mogli zobaczyć kolejny odcinek programu "Kuchenne Rewolucje". Tym razem Magda Gessler wprowadzała zmiany w Cieszyńskim Browarze Mieszczańskim. - Czeka ich trudne zadanie, aby osiągnąć to, czego w Cieszynie nikt nie osiągnął - być dobrą restauracją - mówiła znana restauratorka po finałowej kolacji.

Zaczęło się oczywiście od krytyki. - Zupełny miszmasz. Czym chata bogata - powiedziała o karcie dań lokalu Gessler. Kiedy zaczęła próbować dań (śliwek zawijanych w plastrach boczku, panierowanego żółtego sera, placków ziemniaczanych z gulaszem oraz z wyrzoskami) było jeszcze gorzej. - Za dużo tłuszczu! - mówiła co chwilę.

O tym, że w lokalu nie dzieje się dobrze świadomi byli również sami pracownicy. - Szefostwo nigdy nie prowadziło wcześniej żadnego interesu gastronomicznego. Oni na dobrą sprawę nie mają o tym zbyt dużego pojęcia - mówiła 22-letnia kelnerka, Iza. Najwięcej zastrzeżeń było jednak do bardzo młodego szefa kuchni, który zresztą najbardziej przeżywał wizytę znanej restauratorki. - Przepraszam, że próbowałem panią otruć - powiedział 21-letni Damian do Magdy Gessler, kiedy ta w kuchni dostrzegła skwarki ze śladami pleśni, który przyznał, że rozpoczynając pracę miał zupełnie inne o niej wyobrażenie. - Musimy oszczędzać - miał słyszeć co chwilę.

- Cieszyńskim Browar Mieszczański okazał się niejadalny, włożono mnóstwo pieniędzy w dekoracje a zapomniano, że restauracja to smak, dobre jedzenie i kuchnia - mówiła o pierwszych wrażeniach po wizycie w restauracji.

Dzień później Magda Gessler zaczęła wprowadzać zmiany. Właściciela i szefa kuchni zabrała do jadłodajni "Motorest na Cisarskie" w Republice Czeskiej. - W Cieszynie nie ma gdzie zjeść - tłumaczyła. Podała również przyczyny problemów i sposoby ich rozwiązania. Nie oszczędzanie na jedzeniu (polecała produkty z cieszyńskiego targu) oraz zatrudnienie lepszego i bardziej doświadczonego szefa kuchni. Nie spodobało się jej zresztą, że dotychczasowy młody szef kuchni aż tyle pracuje i mało zarabia. - Chciałem kartę sezonowa, ale nie miałem na to wpływu. Cały czas słyszałem, że trzeba ciąć koszty. W pewnym momencie poczułem się jakbym nie pracował w restauracji, ale w fast foodzie. Jestem w pracy sześć dni w tygodniu. Wstaję pierwszy, kładę się ostatni. Towar dostarcza pani Monika - opowiadał Magdzie Gessler.

W nowym menu znana restauratorka zaproponowała propozycje związane z piwem, m.in. zupę piwną, rosół z koglem-moglem, czy piwną galaretkę. Zmienił się też wystrój lokalu. - Cieszyński Browar Mieszczański to już miejsce o zupełnie innym klimacie. Inspiracją dla wnętrza stało się przydymione piwo Koźlak. Zdominowana żółcią przestrzeń tryska teraz czarno-czerwoną energią. Puste dotąd pubowe stoły zostały teraz przystrojone kraciastymi obrusami i czarno-białą zastawą. W miejsce słabo widocznych obrazków i ginących w zalewie żółci zasłon pojawiły się lustra i ciemne kotary. Surowe pubowe wnętrze to przeszłość. Kwiaty, miedziane dzbanki i świece ociepliły restauracje - opisywał wystój lokalu lektor.

Do wizyty w nowym lokalu właściciele zachęcali m.in. spacerujących na cieszyńskim rynku. Przybyli na kolację goście byli zadowolenie. Zadowolona była również Magda Gessler. - Czeka ich trudne zadanie, aby osiągnąć to, czego w Cieszynie nikt nie osiągnął - być dobrą restauracją - mówiła po finałowej kolacji.

Kiedy po trzech tygodniach wróciła, aby zobaczyć co się zmieniło, chwaliła większość dań, chociaż zauważyła, że w zupie piwnej jest za dużo piwa, a w farszu kaczki za dużo wątróbki. W restauracji pojawił się też nowy szef kuchni, którego Magda Gessler poprosiła, aby dotychczasowego potraktował jak syna i go uczył.

Komentarze: (23)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Polacy ! Wy tylko potraficie krytykować!
Jeżeli ktoś z krytykujących miałby możliwość poznać p. Magdę i zobaczyć jak ciężko "haruje" od świtu do nocy, z pewnością nie pisałby takich bzdur. A to, że na ekranie jest czasami zbyt ordynarna jak to niektórzy określają - to jest reguła ściśle zaplanowana w licencji tego programu. Jeżeli wszystko byłoby cukierkowe i ładniutkie od początku do końca nie byłoby oglądalności, byłoby dla przeciętnego widza nudneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee................

stwierdzenie że w Cieszynie nie ma gdzie zjeść to już przesada. i w polskim i w czeskim Cieszynie jest wiele miejsc gdzie można zjeść dobrze i z pewnością lepsze dania niż zaproponowane w słabej rewolucji w browarze mieszczańskim. swoją drogą brać na szefa kuchni chłopaka po szkole ( nie wiadomo jeszcze o jakim kierunku) to kompletne nieporozumienie. właściciele powinny może lepiej zająć się budowlanką - bo remont udał się im b. dobrze.

errata:
jest : ".. żeby czegoś takiego było, żeby żywność była świeża i zdrowa.."
a powinno być: "... żeby czegoś takiego nie było, żeby żywność była świeża i zdrowa ..."

ja mimo wszystko nie rozumiem pewnych rzeczy. Co tam robił właściciel byłej Targowej, czy został faktycznie zatrudniony?
Inna sprawa, że właściciele zainwestowali wiele pieniędzy w ten lokal to widać ale że zatrudnili młodego chłopaka, który prawdopodobnie dopiero co skończył szkołę i należało by go dać na początku do pomocy doświadczonemu kucharzowi, jest dla mnie niepojęte. Zostawić chłopaka samego, puścić na głęboką wodę jest przesadzone ze strony właścicieli. Wiadomo że każdy chce się rozwijać, chce zarabiać i jego najmniej bym obwiniał. Nie rozumiem jak to jest możliwe, żeby na skwarkach pojawiła się pleśń!!!!! Przecież jako właściciel powinienem dopilnować, żeby czegoś takiego było, żeby żywność była świeża i zdrowa. Rozumiem, że właściciele też są młodzi ale jest powiedzenie: "kto pyta nie błądzi", jest wielu, którzy się na tym znają i z pewnością by pomogli. Koszty są nikłe w stosunku do inwestycji jaką zrobili. Powiem, że nigdy tam nie byłem ale szkoda mi takiego pięknego lokalu (ze zdjęć i z programu to wynika). W zasadzie jest niezwykłe, że mamy w Cieszynie osobę, kobietę która jest "Piwowarką" (bodajże tak to się nazywa). WOW. Jestem pod wrażeniem i pełnym zachwytu:-) Uważam, żeby był dobry lokal, nie potrzeba do tego Pani Gessler(z całym szacunkiem dla niej, jest świetną kucharką). Wystarczy gotować to co sami chcielibyśmy jeść. Proste, no nie:-) Może nastawić się nie tyle na jedzenie co na piwiarnię (poza tym jeżeli ma się własne piwo i dobre piwo, może należałoby pomyśleć o produkcji na większą skalę i eksport), i do tego zakąski, przecież szeroka gama zakąsek może być przebojem. Jest to pracochłonne, trzeba wyobraźni i artyzmu. Należy pamiętać, że "Das Auge isst mit" co na polski znaczyłoby: "oczy jedzą również" Życzę w każdym razie, żeby restauracja się nie poddawała i istniała dalej. Życzę powodzenia. I jeszcze jedno, gdyby nie ten cały program, nie wiedziałbym, że taka restauracja jest u nas w Cieszynie. Robić reklamę i to reklamę agresywną. Z pewnością wpadnę na piwko:-)

Ja tam nie jestem zwolennikiem Gesslerki, moim zdaniem ma za duze mniemanie o sobie, a az takiej profesjonalnej znajomosci o gastronomii nie ma. A ponadto kultury nie raz to jej rowniez brakuje.

Popatrzcie na stronę tej restauracj - już w zakładce Pani Magdy jest zapis, że niektórych potraw może nie być w ofercie. Ale są krewetki i inne paskudztwa.

Pytam się a gdzie jest cieszyński SANEPID , śmiem twierdzić ,że podobny "syf" panuje również w innych cieszyńskich restauracjach ! Dlaczego SANEPID nie prowadzi kontroli w cieszyńskich dyskontach , gdzie można często spotkać np wędliny o podejrzanym wyglądzie , czy żywność przeterminowaną !!!! TO MA BYĆ SANEPID ????? pora i tam zrobić porządek !!!!!

Pytam się a gdzie jest cieszyński SANEPID , śmiem twierdzić ,że podobny "syf" panuje również w innych cieszyńskich restauracjach ! Dlaczego SANEPID nie prowadzi kontroli w cieszyńskich dyskontach , gdzie można często spotkać np wędliny o podejrzanym wyglądzie , czy żywność przeterminowaną !!!! TO MA BYĆ SANEPID ????? pora i tam zrobić porządek !!!!!

Lokal nie przetrwa. jak i cały Cieszyn. Na nasze szczęście mamy blisko Czeski i Czechy. Na koniec ta cała granica na Olzie w końcu wyszła nam na dobre.

To już wiadomo co robi stary bańczyk w mieszczańskim browarze :)

Jeśli karmazyn bańczyk tam gotuje, to nawet 3 miesięcy ten lokal nie przetrwa.

JM to zdaje się inicjały redaktora Jakuba Marcjasza, poprawcie mnie jeśli się mylę...

Chętnie się wybiorę z rodzinką do Motorestu, by spróbować ich wspaniałej kuchni!!!! Świetnie tam karmią, sama Magda Gessler ich poleciła!!!! Dziękuję Ci TVN ;)

Pani Gesler jest bardzo zarozumiala , beszczelna i wulgarna kobieta , natomiast ci Panstwo wlasciciele o gastronomi zielonego pojecia . Kucharz wprawdzie z ambicjami ,ale z umiejetnosciami to wystarczy na zmywok.
Kwestia 3- 5 misiecy i tak zwany Browar Mieszczanski zamknie swoje bramy.

nuda jak wiekszosc co leci w super telewizji

Nie rozumiem intencji tego "artykułu", kim jest autor "artykułu" - JM?, bo dziennikarzem zpewnością nie...

Rewolucja nie pomogła.. Na stronach OX szukaja juz kucharza do restauracji, czyzby nie posłuchali pani Gesler by zostawic kucharza czy tez dalej wynagrodzenie to 1500zł za 6 dni w tyg po 12 g?

I tak jest niemal ze wszystkimi cieszyńskimi knajpami: narzekają na kryzys, a byle Motorest lepiej od nich karmi.

Cieszyn wypadal pieknie, nie mowie tego z przekora.nic nie krytykuje tylko gratuluje i zycze powodzenia.

Tylko krytykowac potraficie, jakby nie napisali to byscie narzekali ze nie ma nawet zadnej wzmianki na ten temat. ja chetnie przeczytalem bo akurat nie mialem okazji ogladac.

Piekne zdjecia Cieszyna super reklama,scenariusz tez ze starym olejem i herbata udany,wszyscy pewnie o tym mowia tylko nie wiedza ze to fikcja na potrzeby tvn.motorest zarobi:)

czemu ten tekst miał służyć? wystarczyłby link do strony tvn a nie zabawa w relacjonowanie programu bez własnego stanowiska, jakiejś weryfikacji, refleksji...

streszczenie programu, po co kto oglądał to wie NUDA

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama