Leśniczówka z Istebnej na szlaku kulinarnym województwa śląskiego- Od samego początku staraliśmy się dbać o jakość potraw, obsługę i wystrój lokalu - mówi Mariola Bielesz, menadżerka Restauracji "Leśniczówka". fot. Tomasz Żak/UMWS - Kuchnia śląska jest najbardziej rozpoznawalna wśród Polaków. Przygotowanie tradycyjnego dania pochodzącego z województwa śląskiego to nie lada sztuka. Tym bardziej cieszymy się, że powstał szlak restauracji, które znają tajniki tej sztuki i przygotowują potrawy smaczne, które zachwycą nawet najbardziej wymagających amatorów tej kuchni. To będzie w pewnym sensie szlak sensoryczny, gdyż będziemy kusić turystów nie tylko smakiem, ale i wyglądem oraz zapachem potraw - powiedział w trakcie prezentacji szlaku wicemarszałek województwa śląskiego, Mariusz Kleszczewski. Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Znajdują się na nim 23 restauracje z całego regionu, reprezentujące różne "stoły" i różne tradycje. Warunkiem przystąpienia do Szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także jakość samej restauracji - czystość i dbałość o obsługę. W komisji konkursowej oceniającej lokale obok kucharzy znaleźli się również etnografowie, bo jak podkreślają organizatorzy, kuchnia to nie tylko jedzenie, ale też element tradycji i kultury. - Województwo śląskie słynie z dobrej kuchni. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo jest ona różnorodna. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie - wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że Śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski. Szlak łączy w sobie pasję z tradycją, obok której nie można przejść obojętnie. Ze względu na wyjątkowość potraw jest to szlak, który warto odwiedzić - mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. Wśród dwudziestu trzech restauracji, które znalazły się na szlaku, jest również jedna z naszego regionu. To działająca od pięciu lat restauracja "Leśniczówka" z Istebnej. Mariola Bielesz, menadżerka lokalu, mówi, że nie jest zaskoczona wyróżnieniem. - Od samego początku staraliśmy się dbać o jakość potraw, obsługę i wystrój lokalu - zapewnia. Daniem, które szczególnie zasmakowało komisji certyfikacyjnej, była zupa grzybowa z ziemniakami. Sam lokal specjalizuje się przede wszystkim w daniach kuchni regionalnej, chociaż, jak zauważa Bielesz, w przeszłości serwował również dania kuchni francuskiej, czy europejskiej, ale nie cieszyły się one takim powodzeniem, jak te kuchni regionalnej. Jak zapowiadają twórcy Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki" już wkrótce ruszy jego promocja. Planowany jest między innymi cykl telewizyjnych programów kulinarnych, w którym prezentowany będzie i sam produkt turystyczny, i wchodzące w jego skład lokale. Łącznie w TVP Katowice wyemitowane zostaną 23 odcinki.
|
reklama
|
moje podniebienie docenia szczerze starania organizatorów Szlaku Kulinarnego
smakosz!
Kochani zwiedzam nasze piekne zakatki i nowe piekne knajpki. KOCiERZ i nic wiecej nie trzeba
witam! bylam jadlam zyje ale takich lesniczowek jest pelno w gorach.Oferta rowniez normalna jak na te czasy.Normalnie poprawnie.
Ciekawy musiał być ten "ścisły proces certyfikacji, obejmujący zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także jakość samej restauracji..."
...bo opinie na temat lokalu są - delikatnie mówiąc - różne:
http://www.gastronauci.pl/pl/13571-restauracja-lesniczowka-istebna
Opinie o całej restauracji mogą być różne, w ramach Szlaku Kulinarnego polecane jest menu Śląskie Smaki, a więc jeden obiad a nie cała karta
Dodaj komentarz