Ustroń zaprasza na 6. Święto BaraninyPodczas imprezy będzie można spotkać się z Danielem Kadłubcem, Andrzejem Niedobą, Kazimierzem Urbasiem oraz Zbigniewem Wałachem, którzy będą obserwowali popisy kapel i promowali kulturę regionu. Organizatorzy zadbali, by impreza nie miała tylko charakteru kulinarnego. Będą wystawione stragany z rzemiosłem - w większości pochodzącym z "Gorolskiej swobody". Dla dzieci przygotowano konkurs plastyczny. Będzie także rajczula (zagroda) z owcami. Około godz. 13.00 Karol Zorychta z Dzięgielowa będzie strzygł owce. Impreza rozpocznie się punktualnie o godz. 12.00 w Karczmie Górskiej w Ustroniu. Otwarcie zainaugurowane zostanie strzałem z armaty i pistoletów oraz głosem trombity. - Na miejscu będzie gotowana zupa zbójnicka na baraninie, przygotowywane będą potrawy z jagnięciny. Mięso pochodzi z naszego terenu - informuje Sztefek. Organizatorzy zapewniają ucztę kulinarną i możliwość spotkania się z wybitnymi kucharzami nie tylko z Polski. Portal gazetacodzienna.pl objął to wydarzenie patronatem medialnym.
|
reklama
|
zacnego i zasłużonego człowieka ha ha ha ty teź dziadu
w głowach wam się pomieszało, nikt z piszących nie zna dawnych losów, zwłaszcza niełatwego, dla każdego okresu życia (chyba, że ktoś był w PZPR) - i już znajdzie się jakaś łamaga, która rzuca niczym nie uzasadnione oskarżenie na zacnego i zasłużonego człowieka - poczytaj sobie prof. Grossa, to ci się oczy otworzą, do czego zdolni są ludzie owładnięci ciemnotą i niewiedzą...
fajnie było,tylko jagnięcina droga: 35 zł za 10 dkg...
07-26218 A Jazyk Kadlubiec Karel Daniel 22.7.1937
http://odboj.jicinsko.cz/cr/chybi_07.htm
Do poniźej a ty se tu teź znajdzieś, napewno, ty tchórzu.
Jak sie napisze prawde, to jest człowiek tchurzem? Ty teź byłeś, co? Twój czas sie kończy, cełe szczenscie!
napisz coś więcej o sobie, na razie wiemy tylko tyle, że jesteś piszącym po polsku tchórzem
KadŁubiec to czeski SBek
a może tak od razu zorganizować święto podrzynania gardeł jagniętom,tak dla rozrywki i kasy.
Jeremiasz Lech Barański patrzy z góry(lub z dołu) i cieszy się,że doczekał się swojego święta.
cieszę się na wrażenia kulinarne, artystyczne oraz spotkania ze znajomymi...
kiery to do mnie chrumko? isto jakisi babuć chrómski...
na zamek i dizajnem się paść
mniam mniam...
Dodaj komentarz