, piątek 3 maja 2024
Ustroń zaprasza na 6. Święto Baraniny
Organizatorzy Święta Baraniny, zapewniają ucztę kulinarną i możliwość spotkania się z wybitnymi kucharzami nie tylko z Polski. fot. mat. pras. 



Dodaj do Facebook

Ustroń zaprasza na 6. Święto Baraniny

KATARZYNA KOCZWARA
Kolejna edycja mistrzostw Polski w podawaniu baraniny obędzie się w najbliższą sobotę, 9 lipca w Ustroniu. Impreza ma charakter międzynarodowy. Nie zabraknie też znanych i cenionych osób ze Śląska Cieszyńskiego.
- Impreza ma nie tylko za zadanie rywalizację ekip kucharskich, ale też odtworzenie owczarstwa na naszym terenie, w tym ratowanie polan górskich przez promocję i zwiększenie prestiżu baraniego mięsa, przygotowywanego przez ekipy kucharzy z renomowanych restauracji - mówi Jan Sztefek, szef Rady Zbójnickiej Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Podczas imprezy będzie można spotkać się z Danielem Kadłubcem, Andrzejem Niedobą, Kazimierzem Urbasiem oraz Zbigniewem Wałachem, którzy będą obserwowali popisy kapel i promowali kulturę regionu.

Organizatorzy zadbali, by impreza nie miała tylko charakteru kulinarnego. Będą wystawione stragany z rzemiosłem - w większości pochodzącym z "Gorolskiej swobody". Dla dzieci przygotowano konkurs plastyczny. Będzie także rajczula (zagroda) z owcami. Około godz. 13.00 Karol Zorychta z Dzięgielowa będzie strzygł owce.


Impreza rozpocznie się punktualnie o godz. 12.00 w Karczmie Górskiej w Ustroniu. Otwarcie zainaugurowane zostanie strzałem z armaty i pistoletów oraz głosem trombity. - Na miejscu będzie gotowana zupa zbójnicka na baraninie, przygotowywane będą potrawy z jagnięciny. Mięso pochodzi z naszego terenu - informuje Sztefek.

Organizatorzy zapewniają ucztę kulinarną i możliwość spotkania się z wybitnymi kucharzami nie tylko z Polski. Portal gazetacodzienna.pl objął to wydarzenie patronatem medialnym.
Komentarze: (13)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

zacnego i zasłużonego człowieka ha ha ha ty teź dziadu

w głowach wam się pomieszało, nikt z piszących nie zna dawnych losów, zwłaszcza niełatwego, dla każdego okresu życia (chyba, że ktoś był w PZPR) - i już znajdzie się jakaś łamaga, która rzuca niczym nie uzasadnione oskarżenie na zacnego i zasłużonego człowieka - poczytaj sobie prof. Grossa, to ci się oczy otworzą, do czego zdolni są ludzie owładnięci ciemnotą i niewiedzą...

fajnie było,tylko jagnięcina droga: 35 zł za 10 dkg...

07-26218 A Jazyk Kadlubiec Karel Daniel 22.7.1937
http://odboj.jicinsko.cz/cr/chybi_07.htm
Do poniźej a ty se tu teź znajdzieś, napewno, ty tchórzu.

Jak sie napisze prawde, to jest człowiek tchurzem? Ty teź byłeś, co? Twój czas sie kończy, cełe szczenscie!

napisz coś więcej o sobie, na razie wiemy tylko tyle, że jesteś piszącym po polsku tchórzem

KadŁubiec to czeski SBek

a może tak od razu zorganizować święto podrzynania gardeł jagniętom,tak dla rozrywki i kasy.

Jeremiasz Lech Barański patrzy z góry(lub z dołu) i cieszy się,że doczekał się swojego święta.

cieszę się na wrażenia kulinarne, artystyczne oraz spotkania ze znajomymi...

kiery to do mnie chrumko? isto jakisi babuć chrómski...

na zamek i dizajnem się paść

mniam mniam...

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama