, sobota 27 kwietnia 2024
Łosoś norweski w polskiej kuchni



Dodaj do Facebook

Łosoś norweski w polskiej kuchni

Łosoś norweski w polskiej kuchni


Łosoś norweski w polskiej kuchni


Łosoś norweski w polskiej kuchni


Łosoś norweski w polskiej kuchni


Łosoś norweski w polskiej kuchni

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle kolejny raz mieli możliwość podglądania przy pracy najlepszych szefów kuchni oraz zaprezentowania przed nimi swoich umiejętności

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza (NSC) – NORGE to organizacja której jednym z głównych celów jest szeroko pojęta promocja ryb norweskich na rynkach całego świata. Od kilku lat prowadzi ona projekty adresowane do młodych kucharzy oraz uczniów szkół gastronomicznych. Projekt „Łosoś norweski w polskiej kuchni” został skierowany do uczniów 6 wybranych szkół w Polsce, w tym do Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle.
Partnerem medialnym projektu jest magazyn Food Service.

W pierwszym etapie programu znani i cenieni szefowie kuchni Andrzej Polan i Adam Chrząstkowski przeprowadzili jednodniowy warsztat kulinarny, w trakcie którego prezentowali i ćwiczyli z młodzieżą techniki cięcia, rozbioru łososia norweskiego oraz prezentowali nowe techniki kulinarne w zakresie przygotowania ryby.

Po części warsztatowej ogłoszony został konkurs. Zadaniem uczniów było przygotowanie przystawki i dania głównego z łososia norweskiego i znajdujących się na stole składników, zgodnie z tematem konkursowym przygotowanym przez Jury. Uczestnicy konkursu wykazali się dużą inwencją i przygotowali łososia na 40 różnych sposobów.
Z każdej grupy warsztatowej wyłoniona została para zwycięzców. W maju wezmą oni udział w finale konkursu w Warszawie. Tam uczniowie będą startować w 2 konkurencjach – indywidualnej (parami) i grupowej (szkołami). Tematem wiodącym będzie oczywiście łosoś norweski i jego zastosowanie w polskiej kuchni. Jury konkursu powiększy się o norweskich mistrzów kulinarnych a finał konkursu zaszczyci Norweska Para Królewska, która w tych dniach złoży wizytę w Polsce. Do warszawskiego finału z ZSGH w Wiśle zakwalifikowali się: Łukasz Świtała i Marek Pilch z klasy 1GK oraz Katarzyna Rusz i Miriam Cieślar z klasy 3TG.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama