Łosoś norweski w polskiej kuchniNorweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza (NSC) – NORGE to organizacja której jednym z głównych celów jest szeroko pojęta promocja ryb norweskich na rynkach całego świata. Od kilku lat prowadzi ona projekty adresowane do młodych kucharzy oraz uczniów szkół gastronomicznych. Projekt „Łosoś norweski w polskiej kuchni” został skierowany do uczniów 6 wybranych szkół w Polsce, w tym do Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle. W pierwszym etapie programu znani i cenieni szefowie kuchni Andrzej Polan i Adam Chrząstkowski przeprowadzili jednodniowy warsztat kulinarny, w trakcie którego prezentowali i ćwiczyli z młodzieżą techniki cięcia, rozbioru łososia norweskiego oraz prezentowali nowe techniki kulinarne w zakresie przygotowania ryby. Po części warsztatowej ogłoszony został konkurs. Zadaniem uczniów było przygotowanie przystawki i dania głównego z łososia norweskiego i znajdujących się na stole składników, zgodnie z tematem konkursowym przygotowanym przez Jury. Uczestnicy konkursu wykazali się dużą inwencją i przygotowali łososia na 40 różnych sposobów.
|
reklama
|
Dodaj komentarz