, sobota 21 maja 2022
Gastronomiczny sukces uczniów z Wisły



Dodaj do Facebook

Gastronomiczny sukces uczniów z Wisły

ZSGH Wisła
Gastronomiczny sukces uczniów z Wisły


Gastronomiczny sukces uczniów z Wisły


Gastronomiczny sukces uczniów z Wisły


Gastronomiczny sukces uczniów z Wisły


Gastronomiczny sukces uczniów z Wisły

Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle zajęli III miejsce w kulinarnym Pucharze Śląska.

W siedzibie firmy Weindich w Chorzowie dnia 20 czerwca odbyła się II edycja konkursu kulinarnego w którym uczestnicy walczyli o Puchar Śląska. Organizatorami konkursu składającego się z II etapów była firma Weindich, Europejskie Stowarzyszenie Euro - Toques Polska oraz Śląski Cech Gastronomii.

I etap - kwalifikacje

Komisja Eliminacyjna powołana przez Organizatora 8 maja 2015 r. wyłoniła ekipy finałowe, które przesłały pełną recepturę 2 dań w oparciu o tradycyjną kuchnię śląską: przystawki i deseru z opisanym sposobem ich przygotowania oraz zdjęciami gotowych dań.

II etap - konkurs

W etapie drugim wybrani przez komisję finaliści w ciągu 180 minut musieli przygotować po pięć porcji deseru i przystawki oraz pięć porcji dania na bazie black boxa czyli produktów narzuconych przez organizatora i ukrytych w czarnych skrzyniach. Do finałowej szóstki zakwalifikowały się następujące szkoły z Bielska-Białej, Chorzowa, Nakła Śląskiego, Rybnika, Wisły i Żywca.

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentowali uczniowie klasy II TG Dawid Cieślar i Karol Procner, a ich dania finałowe to przystawka "Ptysie ziemniaczane z nadzieniem z pora i wędzonego pstrąga w asyście żółtego sosu, chipsów z jarmużu i pianki z czarnej porzeczki i buraka" oraz "Deser panny młodej".

Ku zaskoczeniu wszystkich uczestników tajnym składnikiem okazały się podroby. Wszyscy wiemy, iż uczniowie nie przepadają za tego typu produktami i wymyślenie w ciągu kilku minut potrawy na bazie tych składników to nie lada kłopot. Jednak wszyscy zawodnicy poradzili sobie doskonale, wykonując potrawy w wyznaczonym czasie, dobrze dobierając wszystkie składniki i dodatki oraz pięknie aranżując talerze.

Dania finałowe oceniało jury, w skład którego wchodzili renomowani szefowie kuchni oraz blogerki kulinarne. Uczniowie wiślańskiej szkoły zajęli ostatecznie III miejsce otrzymując cenne nagrody rzeczowe oraz bon na 1000 zł, przeznaczony na zakup sprzętu wykorzystywanego podczas konkursów. Dodatkowo chłopcy zajęli pierwsze miejsce w kategorii przystawka.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama