W czwartek 24 listopada w Zespole Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle odbyły się warsztaty kulinarne poprowadzone przez Pana Roberta Sowę oraz jego sous – chefs: Krzysztofa Baranowskiego i Kamila Antosika, połączone z eliminacjami do Kulinarnego Talentu 2017, który odbędzie się w Warszawie w ramach Targów Euro Gastro.
Głównymi sponsorami imprezy byli Firma Prymat, która ufundowała uczniom nagrody rzeczowe w postaci przypraw, fartuszków i książek autorstwa Roberta Sowy oraz Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich „Teraz Patelniok” działające na terenie szkoły, którego głównym celem jest pomoc merytoryczna oraz wspieranie szkoły w zakresie podejmowania różnorodnych działań edukacyjnych. Koordynatorem oraz pomysłodawcą warsztatów była nauczycielka przedmiotów zawodowych Pani Iwona Gomola, a nad prawidłowością przebiegu zajęć czuwały nauczycielki - Panie Luiza Kezwoń oraz Dorota Mendrek.
W warsztatach udział wzięło 51 uczniów z klas gastronomicznych oraz hotelarskich. Zajęcia rozpoczynał uczeń klasy drugiej Technikum Andrzej Kowalczyk, który prezentował uczestnikom sylwetkę zawodową naszego mistrza kulinarnego, jego osiągnięcia oraz przebieg kariery zawodowej. Następnie uczniowie podzieleni na grupy pod okiem szefów kuchni sporządzali dania na bazie dyni, kaczki i dorsza. Potrawy były przepyszne, gdyż do ich przygotowania użyto nie tylko sezonowych produktów regionalnych, lecz także, ku zaskoczeniu wszystkich, dodano przyprawy orientalne oraz surowce, które dodały im pikanterii. Kiedy uczniowie młodszych klas szkolili swoje umiejętności gastronomiczne, grupa starszych kolegów: Karol Procner, Sebastian Nogowczyk, Marek Czepczor i Patryk Burawa uczestniczyli w eliminacjach do Kulinarnego Talentu 2017. Ich zadaniem było wytrybowanie kaczki, a następnie sporządzenie z wybranego elementu tuszki dania konkursowego. W ocenie jury z zadaniem najlepiej poradził sobie uczeń klasy IV TG Karol Procner, który awansował do kolejnego etapu konkursu.
Dodaj komentarz