Szatkownica ręczna czy elektryczna – którą wybrać do restauracji?Szatkownica ręczna – tradycyjne podejście do krojenia warzywSzatkownica ręczna to klasyczne urządzenie, które od lat jest stosowane nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale i w domowych kuchniach. Sprzęt ten ma niewielkie rozmiary i posiada jedno- lub dwustronne ostrza, które umożliwiają łatwe i szybkie krojenie warzyw w różny sposób, na przykład kostki, słupki czy plastry. Korzystanie z takiej szatkownicy jest intuicyjne i wymaga wysiłku fizycznego, ale niewielkiego. Wystarczy umieścić dane warzywo na ostrzu, a następnie przesuwać je przód-tył, aby osiągnąć pożądany efekt. Zalety szatkownicy ręcznejRęczna szatkownica do warzyw ma wiele zalet. Przede wszystkim jest przystępna cenowo i tańsza od swojego elektrycznego odpowiednika. To idealne rozwiązanie w miejscach, w których szuka się tańszych narzędzi. Szatkownica ręczna ma także kompaktowy rozmiar, łatwo więc ją przechowywać. Niewielka szatkownica sprawdzi się najlepiej w mniejszych lokalach gastronomicznych i domowych kuchniach, a także i w takich restauracjach, w których nie trzeba kroić zbyt wielu warzyw. Wady szatkownicy ręcznejSzatkownica do warzyw ręczna może mieć również pewne wady. Jej obsługa bywa czasochłonna, zwłaszcza, kiedy ma się dużą ilość warzyw do krojenia. Nie sprawdzi się więc ona w miejscach, w których przygotowuje się mnóstwo dań z warzywami każdego dnia. Z tego powodu, iż wymaga użycia siły, pracownik może się zmęczyć podczas używania tego narzędzia. Ponadto takie krajalnice mogą być trudne w czyszczeniu, kiedy drobinki żywności ukryją się w zakamarkach. Elektryczna szatkownica do warzyw – szybkość i wygodaSzatkownica elektryczna to nowoczesne urządzenie, które zyskuje na popularności, zwłaszcza w profesjonalnych kuchniach gastronomicznych. Są one wyposażone w niewielkie silniki, które napędzają ostrza, które w szybki i efektywny sposób same kroją warzywa – w przypadku tej szatkownicy nie trzeba w ogóle używać siły mięśni. Ponadto korzystanie z szatkownicy elektrycznej jest bardzo łatwe – wystarczy umieścić warzywo w odpowiednim miejscu (w lejku) i nacisnąć przycisk, a maszyna pokroi je samodzielnie. Zalety szatkownicy elektrycznejDo głównych zalet takiej szatkownicy należy oszczędność czasu. Elektryczna szatkownica do warzyw posiada automatyczny napęd, który sprawia, że proces krojenia jest bardzo szybki, a jednocześnie również precyzyjny. Takie urządzenie jest idealne do większych restauracji, w których kroi się duże ilości warzyw. Co ważne, taki sprzęt jest również łatwy w czyszczeniu – nierzadko posiada oddzielne pojemniki, które można bez problemu zdjąć i umyć w zmywarce. Wady elektrycznych szatkownicElektryczne szatkownice do warzyw mają również wady. Przede wszystkim ich cena jest wyższa niż urządzeń ręcznych. Ponadto są większe i tym samym zajmują więcej miejsca w kuchni. Są także cięższe, przez co trudniej je przenosić. PodsumowanieOstateczny wybór między szatkownicą ręczną i elektryczną powinien być zależny od indywidualnych preferencji, potrzeb oraz budżetu lokalu. Osoby poszukujące prostego, niedrogiego i jednocześnie łatwego w przechowywaniu urządzenia powinny postawić na szatkownicę ręczną. Natomiast w miejscach, w których kroi się ogromne ilości warzyw i szuka się przede wszystkim wygodnego rozwiązania, które pozwoli zaoszczędzić czas – lepiej zdecydować się na szatkownicę elektryczną. Co ważne, tego typu sprzęt należy kupować w sprawdzonych miejscach, takich jak hurtownie czy sklepy ze sprzętem gastronomicznym, jak np.https://sklep.technica.pl/szatkownice-do-warzyw.
|
reklama
|
Dodaj komentarz