Śniadanie do szkoły nie musi być nudne!Początek roku szkolnego kojarzy wam się z codziennym przygotowywaniem bułki z serem czy wędliną, którą wasze dziecko i tak z reguły przynosi z powrotem ze szkoły, bo nie może już na nią patrzeć? Tylko w akcie desperacji nie idźcie na łatwiznę, dając mu kilka złotych, żeby wybrał coś bardziej atrakcyjnego w szkolnym sklepiku. Lepiej wprowadzić do menu kilka nowości. Tak będzie taniej, zdrowiej i o wiele przyjemniej. Posiłek zjadany w przerwie między lekcjami odgrywa ważną rolę w żywieniu dzieci szkolnych, tym bardziej iż duża ich liczba w porannym pośpiechu nie zawsze zjada pełnowartościowe śniadanie. Wydatkowanie energii podczas nauki i pracy w szkole można porównać do pracy ludzi dorosłych, a dzieci, które nie spożywają pełnowartościowego posiłku, szybko się męczą, mają obniżoną sprawność i koordynację ruchową, mają problemy z koncentracją uwagi, zapamiętywaniem, a co za tym idzie, osiągają gorsze wyniki w nauce. Dodatkowo w okresie wzrostu i rozwoju młody organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe niezbędne do budowy i prawidłowego funkcjonowania. Jak więc przygotować śniadanie dla ucznia? Zasada jest prosta jak konstrukcja cepa. Zestaw powinien być różnorodny i skomponowany na zasadzie kontrastów. Coś mokrego, coś suchego. Coś wytrawnego, coś słodkiego. Coś surowego, coś upieczonego lub ugotowanego. Coś chrupkiego, coś miękkiego. No i koniecznie coś, co przygotowuje się prosto i szybko. Kluczem do sukcesu jest dobór składników. Bazę powinny stanowić cienkie kromki świeżego chleba razowego lub bułka z ziarnami. Kanapki dla dziecka można posmarować dobrej jakości współczesnymi miękkimi margarynami, których głównym składnikiem są oleje roślinne - źródło „dobrych” tłuszczów niezbędnych dla organizmu. Zawierają one składniki odżywcze, których organizm sam nie wytwarza, takie jak witamina E oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Są one kluczowe dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu.
Pozostałe elementy kanapki to pole do popisu dla naszej kreatywności. Może to być pieczone mięso, a zdrowe ryby możemy przemycić w formie pasty z sosem pomidorowym i twarożkiem. Dzieci zazwyczaj przepadają za jajkami, możemy więc pokroić je w kostkę, dodać posiekane świeże zioła, majonez i pasta gotowa! Jako składnik kanapek doskonale sprawdzi się twarożek z rzodkiewką i różne rodzaje serów. Koniecznie trzeba dodać do nich coś zielonego - sałatę i warzywa. Dzieci lubią ogórki w różnej postaci - świeże, małosolne, kwaszone. Można także dołożyć plasterki pomidorów czy papryki, rzodkiewki, seler naciowy, plasterek awokado, listek cykorii, a nawet żurawinę jako świetny dodatek do indyka. Ważne, by do śniadania dołączyć zdrowy napój czy wodę. Warto zwracać jednak uwagę na zawartość cukru. Przepisów na smaczne i wartościowe śniadanie jest sporo, wystarczy tylko poświęcić chwilę i uruchomić wyobraźnię.
|
reklama
|
Dodaj komentarz