, niedziela 12 maja 2024
23 maja w Cieszynie otwarcie włoskiej restauracji o wdzięcznej nazwie Buon Posto
W miejscu dawnego Szybkiego Jelenia powstanie kameralna restauracja włoska fot: mat.pras.



Dodaj do Facebook

23 maja w Cieszynie otwarcie włoskiej restauracji o wdzięcznej nazwie Buon Posto

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Szybki Jeleń zmienia swoje oblicze i otwiera się na nowe smaki! Właśnie to hasło będzie towarzyszyło otwarciu włoskiej restauracji o wdzięcznej nazwie Buon Posto - italiano ristorante, czyli Dobre Miejsce. Kameralna restauracja powstała niedawno na ulicy Szerokiej w Cieszynie właśnie w miejscu dawnego Lunch Baru. Skąd taka metamorfoza lubianego i chętnie przez gości odwiedzanego lokalu?

Włoski temperament, pasja gotowania i wyśmienite potrawy sprawiają, że smaki słonecznej Italii od wielu lat królują na gastronomicznej mapie Polski. Sekret jej popularności tkwi między innymi w tym, że jest aromatyczna, oferuje różnorodną paletę smaków, kojarzy się z ekspresją i fantazją ich przygotowania oraz tradycją biesiadowania w gronie rodziny czy przyjaciół.

Dlatego też właściciele Szybkiego Jelenia postanowili nie tylko dodać pikanterii miejscu i serwowanej w nim kuchni, ale również odmienić panujący tam klimat i zwyczaje. Dotąd zdecydowana większość gości przychodziła na smaczne obiady, a po "szybkiej" konsumpcji opuszczała bar. Trudno się dziwić - w założeniu miejsce miało spełniać funkcję sprawnie działającego lokalu, gdzie potrawy wydawane są szybko i równie szybko spożywane. Niewątpliwie wielu stałym bywalcom ten styl się podobał. Byli jednak wśród gości również miłośnicy ucztowania, którzy często sugerowali, że Szybki Jeleń to idealne miejsce na dłuższy pobyt z przyjaciółmi, w którym chciałoby się posiedzieć wieczorem przy lampce dobrego wina i cieszyć wspólnie spędzanym czasem.

Tak narodził się rewolucyjny pomysł zmiany zarówno wizerunku lokalu, jak i karty menu, czyli wprowadzenia do niej włoskich potraw na bazie oryginalnych receptur, wyposażenie kuchni w prawdziwe piece do wypieku pizzy.

Najważniejszym novum jest jednak propozycja zmiany sposobu spędzania czasu w Buon Posto. - W Dobrym Miejscu goście powinni się czuć dobrze i swobodnie. Jest to idealny lokal na romantyczną kolację, wspólne rodzinne biesiadowanie, luźne spotkanie z przyjaciółmi, czy lunch z partnerem biznesowym. Mamy nadzieję, że z czasem, gdy zasłyniemy z wyśmienitej włoskiej kuchni Buon Posto stanie się również miejscem cenionym przez wielbicieli słonecznej Italii i jej wyśmienitych dań. Chcemy, żeby miejsce przypominało stylem i przede wszystkim smakiem włoską tawernę. Zadbaliśmy zarówno o klimatyczny wystrój, jak również o kartę dań. Będzie można u nas spróbować tradycyjnych włoskich potraw i spędzić czas na delektowaniu się ich wyśmienitym smakiem - mówi właścicielka restauracji.

Przychodząc do Buon Posto możemy śmiało przygotować się na kulinarną podróż po najbardziej fascynujących zakątkach Italii. Wewnątrz zastaniemy atmosferę przytulnych, toskańskich restauracji podkreśloną sporych rozmiarów zdjęciami z włoskich filmów. Całość ma tworzyć unikatową w tej okolicy atmosferę popołudniowej sjesty, podczas której będzie się można zrelaksować i delektować wspaniałymi włoskimi daniami.

W karcie menu wśród przystawek znajdziemy między innymi carpaccio, tradycyjne bruschetty czy focaccio z bazyliowym pesto, suszonymi pomidorami i mozzarellą. Oprócz aromatycznych zup i sałatek nie zabrakło w niej oczywiście kilku rodzajów spaghetti i wypiekanej w tradycyjnym włoskim piecu pizzy. Smakowicie zapowiada się chociażby szpinakowe tagliatelle w sosie z gorgonzoli, podane z szynką parmeńską, czy pappardelle z owocami morza w sosie śmietanowym. - Znana w całych Włoszech i na całym świecie pizza powstaje u nas w tradycyjny sposób. Już sam jej zapach skusi niejednego miłośnika pachnącego ciasta z wyszukanymi dodatkami. Odwiedzający wkrótce przekonają się, że nasza pizza jest oryginalna, smakowita i chrupiąca. Nie ma nic wspólnego z kompozycjami, których niekończące się listy można znaleźć w mnóstwie polskich pizzerii. Cieniutkie ciasto i tylko kilka wyselekcjonowanych składników to sekret włoskiej pizzy, która nie może być przeładowana i ciężka od często wykluczających się wzajemnie smaków. Nasza pizza jest finezyjna i ma niepowtarzalny aromat dzięki tradycyjnej recepturze ciasta i odrobiny oliwy z oliwek. Każde danie robimy tak, jakbyśmy gotowali dla rodziny i przyjaciół, więc nie można się na nas zawieźć - mówi Szef kuchni Buon Posto.

Już 23 maja będzie można spróbować przysmaków Buon Posto i przekonać się, że po rewolucji kameralna restauracja przy ulicy Szerokiej jeszcze bardziej zyskała na klimacie i smaku. Oprócz oferty makaronowej można tam będzie spróbować unikatowych dań głównych kuchni włoskiej, słynnego tiramisu z biszkoptem i masą z serka mascarpone, napić się mocnej, prawdziwie włoskiej kawy i delektować włoskim winem. Nie zabraknie tutaj wyśmienitych serów, świeżych ziół i warzyw, zagoszczą ryby i owoce morza i na pewno nie będzie czasu na nudę czy niezadowolenie, bo jedzenie we Włoszech to rytuał, do którego przywiązuje się wielką wagę. Buon Posto będzie hołdować zamiłowaniu do doskonałej kuchni i ucztowania. Warto więc wybrać się na otwarcie i spotkać w miejscu, gdzie panuje prawdziwy włoski klimat, luźna atmosfera i dobre jedzenie! - Spróbujesz raz naszych wspaniałych potraw i ponowie będziesz chciał odwiedzać Buon Posto. Mam nadzieję, że gościom spodoba się w naszym dobrym włoskim domu i z chęcią będą do nas wracać - mówi Szef kuchni.

Komentarze: (6)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Jasne....Podnieśli cenę obiadu z 10 na 12zł i ludzie przestali tam chodzić. Szybki Jeleń był super. Ten wystrój i klimat. Tylko chciało się więcej kasy i się przeliczyło. Ile jeszcze pizzerii można otworzyć? Prawdziwej polskiej kuchni w Cieszynie nie uraczysz. Porażka

tak to jest w Cie4szynie. Wszyscy się na miejscowej kuchni znają i chcieliby, żeby te potrawy serwowali za darmo. Cieszyniokowi nie wygodzisz. Targowa się wyprowadziła bo Was miała dosyć, a takich jest coraz więcej. Mają Was Cieszynioków dosyć.Cieszyniok to przede wszystkim taniocha i kicz, takie to ma wysokie wymagania.Jak chce się coś porządnego kupić to trzeba za granicę jechać.

a fuj takim zmianom! wystrój był wspaniały i wszystkim się to podobało. wreszcie było się czym pochwalić, bo żaden z lokali nie był tak cieszyński. pożyjemy, zobaczymy. wśród cieszynioków się nie przyjmie, daję głowę!!! poroniony pomysł.......

punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Nie powiem, że mi się wystrój nie podobał ale zachwycony nim nie byłem, więc mów za siebie. Jestem ciekaw zmian, włoska kuchnia jest dobra, bo jest robiona pod zamówienie (a nie przygotowana wcześniej), jest dużo czosnku we włoskiej kuchni, robiona ze świeżych i wysokiej jakości surowców, jest dużo świeżych przypraw... Jestem naprawdę ciekaw, bo jeżeli to ma być oryginalnie, to nie będzie niska cena, jak np: zupa w jednym z cieszyńskich lokali za 1,90. Żałosne.

W dniu 11.07.2014 zagra Metallica na Stadionie Narodowym w Warszawie !

W dniach 21-25 maja 2014 r. odbędzie się VIII Spotkanie Motocyklistów na Śląsku Cieszyńskim

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama