, niedziela 23 czerwca 2024
Licealiści uczyli, jak żyć zdrowo
Jednym z punktów imprezy był wykład dr Jana Sarny, dyrektora Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu. fot. Daria Guba 



Dodaj do Facebook

Licealiści uczyli, jak żyć zdrowo

DARIA GUBA
Licealiści uczyli, jak żyć zdrowo

— To była w całości inicjatywa uczniów — mówił opiekun klasy Ludwik Rosner. fot. Daria Guba

I Liceum Ogólnokształcące im. Antoniego Osuchowskiego w Cieszynie było organizatorem Światowego Dnia Zdrowia. Imprezy, które z tej okazji odbyły się w środę i czwartek przygotowali uczniowie klasy II g o profilu biologiczno-chemicznym. Było nawet coś na ząb...
I Liceum Ogólnokształcące im. Antoniego Osuchowskiego w Cieszynie było organizatorem Światowego Dnia Zdrowia. Imprezy, które z tej okazji odbyły się w środę i czwartek przygotowali uczniowie klasy II g o profilu biologiczno-chemicznym. Było nawet coś na ząb...

Główną atrakcją obchodów okazała się czwartkowa degustacja zdrowej żywności. Składała się z 20 dań, m.in. pysznych sałatek i słodkości. — Potrawy przygotowałyśmy same, według książki z przepisami „Zdrowa Żywność”. Każda z szóstki organizatorek była odpowiedzialna za jedno danie. Zainteresowanie było tak duże, że dla chętnych zabrakło widelczyków — mówiły pomysłodawczynie degustacji Magdalena Brzózka i Monika Tomosz.

W programie imprezy oprócz degustacji znalazły się prezentacje multimedialne, pomiary ciśnienia i wskaźnika masy ciała BMI, konkurs związany z tematyką zdrowia, czy spotkanie z przedstawicielem hospicjum Violettą Staniek. — To była w całości inicjatywa uczniów — mówił opiekun klasy Ludwik Rosner. — Uczennice klasy II g o profilu medycznym znalazły w kalendarzu datę Światowego Dnia Zdrowia i przyszły z pomysłem. Przedstawiły mi swoje propozycje, a ja zaprosiłem dr Jana Sarnę, dyrektora Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu. Bezpośrednio przy organizacji pracowała cała klasa — dodał.

Hasło tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia brzmiało „Człowiek i Miasto”. — Obecnie większość ludzi mieszka w miastach. Celem ogólnoświatowym obchodów jest poruszenie tematyki chorób cywilizacyjnych, zależności między zdrowiem człowieka, a życiem w mieście. Naszym celem było zwrócenie uwagi na zdrowie w różnych jego aspektach. Mamy nadzieję, że kwietniowe obchody staną się w naszej szkole tradycją — poinformował Ludwik Rosner.
Komentarze: (6)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

i kto płaci na te szkoły?... ja płacę, szwagier płaci...

nie widać...?

i do zdjęć ,i do pisania

ALE MACIE PRZYSTOJNEGO WYCHOWAWCĘ!! NAWET BEZ LAMPY BŁYSKOWEJ.... CAŁKIEM, CAŁKIEM.

na wiele więcej.

Na wyjaśnienie roli tłuszczów roślinnych i zwierzęcych w zagrożeniu miażdżycą poświęciłam cztery lata pracy, przestudiowałam ponad 600 publikacji z różnych ośrodków naukowych z całego świata. I aktualnie nie mam cienia wątpliwości, że hipercholesterolową teorię miażdżycy wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia do diety ludzi znacznie tańszych olejów roślinnych oraz margaryn. Rozmowa z prof. Grażyną Cichosz http://wyborcza.pl/1,75480,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama