, poniedziałek 29 kwietnia 2024
Kilka rad, o czym warto pamiętać w trakcie zbierania grzybów
Jeżeli brakuje ci wiedzy i doświadczenia niezbędnych do prawidłowego oznaczenia gatunku, żeby ustrzec się przed niebezpieczeństwem zatrucia, zbieraj tylko dobrze znane grzyby jadalne. fot: Scythian/Wikimedia



Dodaj do Facebook

Kilka rad, o czym warto pamiętać w trakcie zbierania grzybów

JM
Choć wysyp grzybów cały czas przed nami, to niestety doszło już do pierwszych zatruć. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach przypomina o kilku podstawowych zasadach o których warto pamiętać w trakcie zbierania, zakupu, przechowywania grzybów oraz przyrządzaniu z nich potraw.

Przy zbieraniu grzybów:
1. Obejrzyj zawsze cały owocnik, z całym trzonem. Zwróć uwagę na kształt, barwę i konsystencję grzybni. Obejrzyj dobrze spód kapelusza oraz podstawę trzonu. Przez nacięcie kapelusza ustal zabarwienie względnie zmianę barwy miąższu, jego zapach oraz smak. Na podstawie stwierdzonych cech ustal przynależność gatunkową grzyba, a w przypadku wątpliwości odrzuć grzyb.
2. Pamiętaj, że nie ma szybkiego i prostego sposobu pozwalającego odróżnić grzyb jadalny od niejadalnego, a zwłaszcza trującego. Jeżeli brakuje ci wiedzy i doświadczenia niezbędnych do prawidłowego oznaczenia gatunku, żeby ustrzec się przed niebezpieczeństwem zatrucia, zbieraj tylko dobrze znane grzyby jadalne.
3. Nie zbieraj grzybów przejrzałych (są niesmaczne i trudno strawne), ani zbyt młodych, gdyż trudno określić ich gatunek.
4. Zbieraj grzyby tylko do koszy - umieszczone w torbie lub worku łatwo ulegają zaparzeniu i są szkodliwe dla zdrowia.
5. Nie niszcz grzybni - nie wyrywaj i nie wycinaj grzybów lecz wydobywaj je z ziemi przez delikatne skręcanie dookoła trzonu i pociągnięcie do góry. Dołek po grzybie przysyp ziemią i lekko przydepnij. Nie niszcz grzybów trujących, gdyż one także spełniają w lesie swoją pożyteczną rolę.

Przy zakupie grzybów:
1. Zaopatruj się w grzyby wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach.
2. Pamiętaj, że warunkiem dopuszczenia do obrotu grzybów jest uzyskanie atestu opatrzonego pieczęcią i podpisem klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy. Grzyby suszone są wprowadzane do obrotu w opakowaniu i oznakowane następującymi informacjami: gatunek grzybów, nr atestu, rok zbioru.
3. Grzyby spleśniałe oraz wykazujące cechy nieświeżości lub zepsute są szkodliwe dla zdrowia.

Przy przechowywaniu grzybów:
1. Świeżych grzybów nie wolno zbyt długo przechowywać, najlepiej spożyć je w dniu zebrania. Pamiętaj, że grzyby psują się podobnie szybko jak mięso lub ryby i w stanie nieświeżym nie należy ich jeść.
2. Susz grzybowy przechowuj w szczelnie zamkniętych naczyniach (nie dłużej niż do następnego sezonu). Zawilgocony psuje się szybko i jest szkodliwy dla zdrowia.

Przy przyrządzaniu potraw grzybowych:
1. Grzyby w stanie surowym nie nadaje się do spożycia.
2. Przy przyrządzaniu potraw oraz przetworów grzybowych zdejmij zawsze skórkę z kapeluszy grzybów (tam gdzie się to tylko da zrobić), włókniste trzony odrzucaj. Pokrój grzyby na drobne kawałki a będą lepiej strawne.
3. Pamiętaj, że grzyby posiadają niewielką wartość i są ciężko strawne. Nie spożywaj ich nigdy w większej ilości (nie więcej niż 10-20 dag w jednym posiłku).
4. Pamiętaj również, że grzyby nie są odpowiednią potrawą dla dzieci, osób w starszym wieku i chorych.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama