Jajko - niezwykle wytrzymała konstrukcjaWedług Szczygielskiej, zasługę można przypisać m.in. kształtowi jajka. Już starożytni wiedzieli, że konstrukcje oparte na łuku są niesamowicie wytrzymałe - Rzymianie wznieśli wiele olbrzymich gmachów wykorzystując właśnie łuk. - Siły, jakie działają na łuk, rozkładają się równomiernie, z żadnej strony nie działa większa siła. Dzięki temu rozkładowi konstrukcja wytrzymuje duże obciążenie. Natura wytworzyła taki kształt, by ochraniać zarodek, który jest w jajku, przed ciężarem wysiadującej go matki. Powiedzenie, że obchodzimy się z czymś, jak z jajkiem, bo jest niezwykle kruche, nie jest więc do końca uzasadnione – podkreśliła Szczygielska. Fizyka może się też przydać każdej gospodyni domowej w przygotowaniach świątecznych. Jeśli ktoś z domowników, np. psotne dziecko, pomieszał jej surowe i ugotowane już na twardo jaja, można łatwo sprawdzić, które są które. W tym celu trzeba każde wprawić w ruch obrotowy, czyli zakręcić je na kuchennym blacie. Jajo ugotowane łatwiej wprawić w ruch i swobodnie wiruje, stosunkowo łatwo je też zatrzymać. Jajo surowe trudniej rozkręcić i trudniej zatrzymać. - Ugotowane wiruje łatwiej, bo wnętrze i skorupka tworzą jedną całość. W surowym jajku wnętrze jest płynne. Już Galileusz zauważył, że jeśli mamy ciało, które pozostaje w spoczynku, to ono chce ten spoczynek zachować. Ciężko więc wprawić je w ruch. Jeśli z kolei jest w ruchu, chce ruch kontynuować i ciężko je zatrzymać. Skoro wnętrze jest płynne, to nie chce się kręcić razem ze skorupką, ale skoro się już kręci, a my je zatrzymujemy, to wnętrze nadal wiruje i jajko chce dalej się kręcić. Trudno więc surowe jajko zatrzymać – tłumaczyła Szczygielska.
|
reklama
|
może by tak ktoś zaktualizował rubrykę *Polecamy*, szanowni redaktorzy, co się zowią?
trzeba dodać do wody soli, wtedy jajka się lepiej obierają ;) ja daję nawet łyżeczkę.
jajka świeże obierają się źle, jajka kilkudniowe dobrze. I to cała tajemnica, czyli nic za darmo :)
Nie adoruj adoruj komputrra.
o różnicy w kręceniu to wie każdy kto choć trochę
ma pojęcie o fizyce.
Jednak niech ktoś naprawdę będący w temacie jaja
podpowie mi od czego zależy aby jajko ugotowane
na twardo dobrze obierało się ze skorupki, bo już
czasami diabli mnie biorą, a w święta nie wypada
kląć obierając np. 20 jaj i ta cholerna skorupa.
Jak ci przeszkadza, ze inni moga coś przeczytac to spiep... do swojego zajecia. I pamietaj - nie kazdy jest zajety procesjami i cala ta szopka - przeszkadzającą patrzacym na świat inaczej.
To są święta ZMARTWYCHWSTANIA PAŃSKIEGO a nie okres pogaduszek o jaju. Nie macie co pisać?
WSTYD PANIE KRAWCZYK - !
Jakie ma Pan przygotowanie merytoryczne do prowadzenia gazety? poza kasą którą Pan wyłożył na gazete?
Eksperyment z jajem! ;) Dobre.
a to kosztuje
Macie fantazje na tej codziennej. Takie ciekawostki ze świata nauki ;)
Dodaj komentarz