, wtorek 16 stycznia 2018
Olimpijki z Wisły



Dodaj do Facebook

Olimpijki z Wisły

mat.pras.
Olimpijki z Wisły


Olimpijki z Wisły


Olimpijki z Wisły

Z sukcesem zakończyły swój udział w centralnych finałach olimpiad uczennice Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle.

W Spale odbył się etap centralny IV Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Wiślańską szkołę reprezentowała Anna Chmura, ucząca się w klasie IV Technikum w zawodzie technik obsługi ruchu turystycznego.
Warto podkreślić, że Ania po raz drugi wystąpiła w finale (w ubiegłym roku uzyskała tytuł laureatki). W ramach przygotowań opracowała prezentację, w której przedstawiła swój pomysł na nowy produkt turystyczny zgodny z tematem olimpiady „Turystyka kulinarna – apetyt na region”. Wspólnie z koleżankami z klasy, rodziną i nauczycielkami finalistka wykonała projekt pod tytułem: „Granice smaków”. Produkt ten to propozycja pleneru kulinarnego na Trójstyku, na którym cztery razy w roku przedstawiano by bogactwo naszego regionu poprzez degustacje i kiermasz tradycyjnych specjałów oraz liczne warsztaty dotyczące rozpoznawania ziół czy grzybów, robienia konfitur, nalewek lub małych ciasteczek.

Pomysł i prezentacja Ani zostały bardzo wysoko ocenione przez komisję konkursową. Dzięki temu, jako jedyna z województwa śląskiego, dostała się do ścisłego grona laureatów i tam w kolejnych zmaganiach zajęła ostatecznie IX miejsce.
Natomiast Lidia Iwaniuk, uczennica klasy III Technikum w zawodzie technik hotelarstwa reprezentowała ZSGH w etapie centralnym IX Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w Kołobrzegu. Na początek uczestnicy przystąpili do części pisemnej, która obejmowała 100 pytań z zakresu hotelarstwa i gastronomii oraz tematu przewodniego jakim było „Wyposażenie techniczne w hotelarstwie”. Dzięki dobremu wynikowi i uzyskaniu wysokiej liczby punktów Lidia zakwalifikowała się do grona 16 finalistów z pośród 39 uczniów przybyłych na ostatni etap zmagań. W kolejnym dniu odbył się etap praktyczny z zakresu obsługi gościa w recepcji hotelowej w języku obcym oraz obsługi konsumenta w hotelowej restauracji. W drugim etapie również wykazała się dużą wiedzą praktyczną i została wysoko oceniona przez Główny Komitet Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, co ostatecznie uplasowało ją na wysokim V miejscu w kraju.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama