, niedziela 28 kwietnia 2024
Polskie smaki



Dodaj do Facebook

Polskie smaki

ZSGH Wisła
Polskie smaki


Polskie smaki


Polskie smaki


Polskie smaki


Polskie smaki

W dniu 3.04.2014 w Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle, odbyła się IV Edycja Konkursu Kulinarnego "Gotuj z pasją" w całości poświęconego tematyce kuchni polskiej.

Celem rywalizacji kulinarnej była:

  • integracja uczniów i nauczycieli ze szkół gastronomicznych,
  • promocja potraw z dawnej kuchni polskiej,
  • poznawanie produktów tradycyjnych i regionalnych,
  • wymiana doświadczeń oraz doskonalenie własnego warsztatu pracy.

    Konkurs mógł się odbyć dzięki ogromnemu zaangażowaniu prezesa Stowarzyszenia Beskidzkie Smaki pana Wiesława Wróblewskiego, który nie tylko zaprosił do udziału w jury konkursowym znanych szefów kuchni ale też i firmy, które zasponsorowały uczestnikom konkursu cenne nagrody rzeczowe.

    Swoją obecnością zaszczyciła nas również pani Hanna Szymanderska, dziennikarka, pisarka i ekspert kulinarny w dziedzinie dawnej kuchni polskiej. Pani Hanna na spotkaniu z młodzieżą i nauczycielami przekazała wiele cennych informacji odnośnie składników pochodzenia regionalnego, receptur oraz historii dawnej kuchni polskiej. Podzieliła się swoimi wrażeniami z licznych podróży, spotkań z młodzieżą w innych szkołach gastronomicznych jak też z udziału w projektach kulinarnych.

    Dzięki życzliwości pana Konrada Klimka, prezesa Hotelu Alpin w Szczyrku dla uczniów technikum w zawodzie hotelarz odbyła się prelekcja dotycząca działalności marketingowej hotelu.

    Do udziału w konkursie zgłosiły się następujące szkoły:

  • Zespół Szkół Rolniczych w Międzyświeciu
  • Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej
  • Bielska Szkoła Rzemiosł
  • Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle

    Nagrody w konkursie ufundowały następujące firmy:

  • Stalgast
  • Prymat
  • RM Gastro
  • Unilever
  • Hanna Szymanderska
  • Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich im. Wł. Reymonta - "Teraz Patelniok".

    Sędziowie wyłonili spośród zawodników najlepszych, oceniając ich pod względem doboru składników, aranżacji talerza, zgodności składników z recepturą i, co najważniejsze, pod względem smaku.

  • I miejsce zajął uczeń Dmitrij Pietrow z ZSGiH w Bielsku Białej
  • II miejsce zajął Sebastian Fuja z ZSR w Międzyświeciu
  • III miejsce zajął Jakub Stec z Bielskiej Szkoły Rzemiosł

    Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

  • Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
    Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

    Dodaj komentarz

    • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
    • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

    Więcej informacji na temat formatowania

    Image CAPTCHA
    Wpisz znaki widoczne na obrazku.
    reklama
    reklama