Polskie smakiCelem rywalizacji kulinarnej była: Konkurs mógł się odbyć dzięki ogromnemu zaangażowaniu prezesa Stowarzyszenia Beskidzkie Smaki pana Wiesława Wróblewskiego, który nie tylko zaprosił do udziału w jury konkursowym znanych szefów kuchni ale też i firmy, które zasponsorowały uczestnikom konkursu cenne nagrody rzeczowe. Swoją obecnością zaszczyciła nas również pani Hanna Szymanderska, dziennikarka, pisarka i ekspert kulinarny w dziedzinie dawnej kuchni polskiej. Pani Hanna na spotkaniu z młodzieżą i nauczycielami przekazała wiele cennych informacji odnośnie składników pochodzenia regionalnego, receptur oraz historii dawnej kuchni polskiej. Podzieliła się swoimi wrażeniami z licznych podróży, spotkań z młodzieżą w innych szkołach gastronomicznych jak też z udziału w projektach kulinarnych. Dzięki życzliwości pana Konrada Klimka, prezesa Hotelu Alpin w Szczyrku dla uczniów technikum w zawodzie hotelarz odbyła się prelekcja dotycząca działalności marketingowej hotelu. Do udziału w konkursie zgłosiły się następujące szkoły: Nagrody w konkursie ufundowały następujące firmy: Sędziowie wyłonili spośród zawodników najlepszych, oceniając ich pod względem doboru składników, aranżacji talerza, zgodności składników z recepturą i, co najważniejsze, pod względem smaku. Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
|
reklama
|
Dodaj komentarz