, niedziela 12 maja 2024
Zabijaczka, czyli festiwal kulinarnego dostatku w Trzyńcu
W dobrej czeskiej restauracji nie może zabraknąć najlepszego piwa, jakim jest lany pilzner.  fot: mat. pras.



Dodaj do Facebook

Zabijaczka, czyli festiwal kulinarnego dostatku w Trzyńcu

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Zabijaczka, czyli festiwal kulinarnego dostatku w Trzyńcu


Zabijaczka, czyli festiwal kulinarnego dostatku w Trzyńcu


Zabijaczka, czyli festiwal kulinarnego dostatku w Trzyńcu


Zabijaczka, czyli festiwal kulinarnego dostatku w Trzyńcu


Zabijaczka, czyli festiwal kulinarnego dostatku w Trzyńcu

Okres świniobicia był i jest niezmiernie ważny zarówno na śląsku, jak i w Czechach. W warzkuchni pachnie majerankiem i czosnkiem, gotują się w pyrdelonce jelita a podgardlina, soli mięso na wędzenie, wytapia szpyrki, produkuje przeswuszt. Ponieważ jednak teraz niewiele osób ma okazję trzyma babucia w chlewiku, a Czesi chcą zgodnie z tradycją uraczyć się dobrą wieprzowiną, restauracje dbające o swych gości przygotowują zabijaczkowe menu. W tym temacie, i nie tylko, polecamy trzyniecką Bohemię.

Po gęsinie wieprzowina

„Tematyczne tygodnie zainspirowane sezonową żywnością cieszą się dużym powodzeniem. W listopadzie raczyliśmy naszych gości na marcińską gąską i młodymi winami. W grudniu tradycyjnie zapraszamy na regionalne potrawy związane ze świniobiciem, jednak w nowoczesnej odsłonie. Do dań mięsnych oczywiście podajemy piwo pilzneńskie w schłodzonych kuflach, dobrane wina z morawskich winnic oraz polską wódkę Chopin,” zachęca dyrektor restauracji Bohemia w trzynieckim ośrodku hotelowo-usługowym Steelhouse.

Bądź tradycjonalistą „v prosinci si dej prase”
Gastronomiczny tydzień zainspirowany tradycyjną czeską zabijaczką potrwa w trzynieckiej Bohemii od 16 do 19 grudnia. Nie zabraknie wybornych pasztetów na przystawkę, pieczonych golonek, pachnącej karkówki, wędzonych mięs i wędlin, knedlików bułczanych i ziemniaczanych, kapusty.

Usytuowane w sercu Zaolzia miasto Trzyniec jest po Warszawie drugim miejscem, gdzie można skorzystać z usług restauracji Bohemia, oferującej to najlepsze z kuchni naszych południowych sąsiadów.

W dobrej czeskiej restauracji nie może zabraknąć najlepszego piwa, jakim jest lany pilzner. Przeszkolony odpowiednio przez pracowników słynnego browaru personel Bohemii nalewa złocisty trudek prosto z beczek do odpowiednio zmrożonych kufli. Piwosze wybierają z kilku trakcyjnych czeskich sposobów napełniania kufla. Czesi wychodzą bowiem na piwo nie tylko dla jego smaku, ale również dla rozrywki i zabawy. Obsługa Bohemii chętnie wytłumaczy, co jest hladinka, čochtan, mlíko albo šnyt. Należy spróbować wszystkich tych sposobów! Tutejsze piwo jest zawsze świeże!

Najlepsza czeska gastronomia

Bohemia zachęca do delektowania się klasycznymi daniami kuchni czeskiej, które od lat nie zmieniły swojej receptury, jak również tych bardziej nowoczesnych. „Nasza restauracja to miejsce idealne na spotkania biznesowe, kolację z rodziną, szybki lunch w ciągu dnia lub chwilę relaksu przy kieliszku wina czy też kuflu świetnego piwa. Organizujemy różne eventy, śluby, szkolenia… Polecamy nie tylko piękny widok z dużych okien, ale przede wszytki to najlepsze z tradycyjnej czeskiej kuchni, wywodzącej się w dużej mierze z tradycji Austro-Węgier, oraz świetne piwo i najlepsze morawskie wina,” zachęca dyrektor lokalu Jan Bobek.

Na południu Moraw leżą bowiem jedne z najlepszych winnic w Europie i morawskie wina osiągają najwyższe notowania na międzynarodowych targach win. Obsługa piwniczek i winiarek w dobrych lokalach współpracuje z kiperami i dostosowuje kartę win nie tylko do sezonowej oferty kuchni. „Zależy od konkretnego roku, jakie wina okazały się być najlepszymi. My też zmieniamy ofertę chcąc przedstawić klientom najlepsze trunki,“ wyjaśnia Jan Bobek podkreślając jednocześnie, że jego zespół do każdego wydarzenia pochodzi indywidualnie, dostosowując ofertę do potrzeb Gości. Doświadczenie, profesjonalny zespół kucharzy i kelnerów oraz rozbudowane zaplecze spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających.

A więc zapraszamy do Trzyńca do restauracji Bohemia i życzymy Smacznego. Dobrou chuť!

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
reklama