Zbliża się koniec wypasu owiec na halach, czyli tradycyjny rozsód. Juhasi ruszą z hal, by po miesiącach rozłąki spotkać się z rodziną. Świętowanie poprzedza liczenie i symboliczne rozdzielenie stada.
Wypas owiec na halach trwa od maja do października. Obrzędy związane z uroczystym rozsodem owiec odbywają się zazwyczaj po niedzielnej mszy świętej. Wydarzeniu towarzyszy tradycyjny poczęstunek i degustacja serów owczych. Prowadzący baca przybliża uczestnikom znaczenie i formułę rozsodu. Pojawiają się opowieści o zróżnicowaniu czasowym obrzędu w Karpatach, znaczeniu ognia, który płonie od wiosny do jesieni i nie może zgasnąć, a także o zasadach jakie występują przy podziale sera pomiędzy właścicielami owiec. To również czas podziękowań w kierunku pasterzy i wszystkich zaangażowanych w rozsód. Podczas obrzędu nie może zabraknąć góralskiej muzyki, tańców i śpiewów.
W Beskidzie Śląskim powoli kończy się wypas owiec na halach. Najbliższy rozsód owiec w powiecie cieszyńskim odbędzie się 29 września w Centrum Pasterskim w Koniakowie, a 30 września na Stecówce. Po rozsodach, jeżeli pogoda dopisze, owce będą się jeszcze paść w okolicach domów gospodarzy. W góry powrócą na wiosnę.
Dodaj komentarz