, piątek 26 kwietnia 2024
Konsultacje Programu Owca Plus
W ciągu minionych lat Program Owca Plus przyniósł wiele wymiernych korzyści. fot: mat. pras.



Dodaj do Facebook

Konsultacje Programu Owca Plus

MB/MAT.PRAS.
Właśnie ruszyły konsultacje społeczne programu Owca Plus do roku 2020. Zarząd Województwa Śląskiego przystępuje do realizacji kolejnej, już trzeciej edycji Programu Owca Plus wspierającego wypas owiec w rejonie Beskidów i Jury Krakowsko-Częstochowskiej.

Do konsultacji społecznych projektu Owca Plus na lata 2015-2020 są zaproszone w szczególności jednostki samorządu terytorialnego, partnerzy społeczni i gospodarczy oraz Komisja Wspólna Rządu i Samorządu Terytorialnego. Ponadto w konsultacjach może wciąć udział każdy zainteresowany.

Celem Programu Owca Plus jest ochrona cennych przyrodniczo hal i polan górskich, a także kultywowanie tożsamości pasterskiej, tradycji kultury ludowej oraz rozwój rzemiosła i przetwórstwa produktów pochodzenia owczego i koziego. W 2007 roku samorząd Województwa Śląskiego po raz pierwszy przystąpił do realizacji Programu Owca Plus. Program zakładał przywrócenie gospodarki pasterskiej w Beskidach i na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Po dwuletnim okresie pilotażowym (2008-2009) zarząd Województwa Śląskiego przyjął Program Owca Plus na lata 2010-2014. Na realizację programu w latach 2010-2014 przeznaczono w sumie 3,1 mln złotych.

Obecnie konsultacjom podlega projekt projektu do roku 2020. Konsultacje będą trwać do 26 marca br. Uwagi do Programu należy przekazywać wyłącznie za pomocą formularza zgłaszania uwag do projektu programu, który można pobrać na stronie Województwa Śląskiego, tutaj. Wypełniony formularz można wysłać drogą mailową pod adres ekoscianska@slaskie.pl, drogą korespondencyjną na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego; Wydział Terenów Wiejskich; ul. Ligonia 46; 40- 037 Katowice lub dostarczyć osobiście w siedzibie Wydziału Terenów Wiejskich Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego (adres: ul. Reymonta 24, 40-037 Katowice; pokój 824 (8 piętro) w godzinach od 8.00 do 14.00).

W ciągu minionych lat Program Owca Plus przyniósł wiele wymiernych korzyści. W tym czasie wzrosło pogłowie owiec oraz dostępność wyrobów owczych (sery: oscypek, bundz, redykałka, bryndza itp.), wzbogacając asortyment produktów lokalnych. Monitoring przyrodniczy wykazał w wielu przypadkach poprawę, a przynajmniej utrzymanie stanu zachowania siedlisk przyrodniczych. W wyniku realizacji Programu zmodernizowano i rozbudowano infrastrukturę turystyczną.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama