Rozpoczyna się wypas owiec na górskich halach. Dlatego już jutro, 2 maja przy Bacówce na Szańcach w Koniakowie odbędzie się kolejne tradycyjne mieszani owiec.
Mieszani owiec w Koniakowie odbywa się w ramach projektu "Żywe lekcje tradycji”. Chodzi o zachowanie wspólnego dziedzictwa kulturowego Górali Śląskich na pograniczu polsko-czeskim. Mieszani owiec to prastary zwyczaj, znany w całym Łuku Karpackim, rozpoczynający co roku wypas owiec na górskich halach. Jest zawsze ceremonia oprowadzania owiec we wspólnym kręgu wokół jodełki, spędzanie ich do koszora, okadzanie i wspólna modlitwa. Wreszcie pierwsze dojenie. Partnerami "Żywych lekcji tradycji” są Starostwo Powiatowe w Cieszynie oraz Miejscowe Koło Polskiego Związku Kulturalno - Oświatowego w Mostach koło Jabłonkowa.
Mieszani owiec rozpocznie się jutro, o godz. 11.00 przy Bacówce na Szańcach w Koniakowie. Zostanie rozpalona watra w kolibie ze szczap poświęconych w ludźmierskim Sanktuarium oraz prelekcja na temat pasterstwa. Następnie popłyną dźwięki za sprawą występu kapeli i zespołu Koniaków. Około południa zostaną sprowadzone owce od gazdów do Koniakowa i wszyscy razem z muzyką przejdą do koszora na Szańcach, a następnie po modlitwie, poświęceniu i okadzeniu kierdla nastąpi mieszanie owiec. Między godzinami 12.30 a 14.30 zaplanowano Redyk na Ochodzitą i obrzędy pasterskie na hali w koszorze. Pierwszy udój mleka nastąpi ok. godz. 15.00.
W ciągu dnia przy bacówce na Szańcach m.in.: pokaz przeróbki wełny, warsztaty wyrobu koszy z wikliny, prezentacja rękodzieła ludowego, wystawa pasterska oraz degustacje tradycyjnych produktów regionalnych. Natomiast ok. godz. 17.00 będzie pokaz wyrobu serów i żyntycy. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest wolny.
Dodaj komentarz