Wisła: Krepliki jak od babciJury wypróbowało 19 pączków. fot. Wojciech Trzcionka Takie pączki to masa kalorii... fot. Wojciech Trzcionka Nagrodę dla pensjonatu Groń z Istebnej odbiera Aneta Legierska. fot. Wojciech Trzcionka Podczas konkursu można było zobaczyć, jak się wyrabia pączki. Pokaz przygotowali uczniowie szkoły. fot. Wojciech Trzcionka Takie pączki to masa kalorii i mnóstwo pracy. — Ale nie jest to bardziej skomplikowane niż dziennikarstwo — śmieje się Małgorzata Wisełka, absolwentka „Patelnioka" i znawczyni regionalnej kuchni. — Niestety, pączki według tradycyjnej receptury wyrabia się dzisiaj już w niewielu domach. Nawet cukiernie, które startują w konkursie, na co dzień stosują inne przepisy. Gdyby miały robić pączki według przepisu naszych babci, wykorzystując tylko naturalne składniki, musiałyby one być dużo droższe — dodaje Małgorzata Wisełka. Jury (w składzie Helena Hławiczka, Andrzej Molin, Janina Białas, Maria Zdrach i Joanna Warmuzińska) nie miało łatwego zadania - musiało obejrzeć i spróbować 19 pączków. Degustowano jednak tylko małe kawałki. — Rano zjadłem pączka i to nie był dobry pomysł. Lubię pączki, ale w niewielkich ilościach — mówił burmistrz Molin. Konkurs dla uczniów wygrała Natalia Węglarzy z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Technicznych w Cieszynie. Z cukierni i restauracji najlepsze pączki przygotował pensjonat Groń z Istebnej. Na zwycięzców czekały cenne nagrody w postaci sprzętu AGD. Podczas konkursu można było nie tylko próbować znakomitych pączków, ale również zobaczyć, jak się je wyrabia. Pokaz przygotowali uczniowie szkoły. — Najgorsze jest ugniatanie ciasta. Trwa godzinę. Ręce odpadają — przekonywali przyszli cukiernicy. Przepis na tradycyjne wiślańskie krepliki 1 kg mąki, 10 dkg drożdży, 15 dkg cukru, 0,5 l mleka, 7 żółtek, 1 całe jajo, płaska łyżka soli, 10 dkg masła, cukier waniliowy, kieliszek spirytusu, 15 dkg smalcu do smażenia, 40 dkg powideł śliwkowych, cukier puder do posypania. Ciasto należy ugniatać przez godzinę.
|
reklama
|
Do szanownego Pana Redaktora !
W związku z podanym przepisem mam pytanie: Jeżeli już przez godzinę będę ugniatać to ciasto, to co dalej????? Pączki będą gotowe??????
15 dkg smalcu? tzn. że smażyć po jednej sztuce w maleńkim rondelku? Pan wie ile to jest 15 dkg smalcu? No chyba, że smaży się je z 6 stron i wychodzi kostka........pozdrawiam
Same madrale kulinarne ;-) Poprosze w takim razie o dobry przepis na paczki.
No właśnie, przepis jakby niekompletny. Inna sprawa to taka, że może by tak w codziennej zrobić taki dział z przepisami kulinarnymi, oczywiście tylko na tradycyjne potrawy Śląska Cieszyńskiego
Proszę Państwa, która kucharka ujawni w 100% swój wspaniały przepis?...
Dodaj komentarz