Najlepszy karp po czeskuSkoczowski rynek zamienił się w wielką rybną kuchnię. fot. ARC Janina Żagan, burmistrz Skoczowa degustuje zupę rybną z 300 litrowego garnka. fot. ARC Imprezie towarzyszyła wystawa rybacka. fot. ARC Najlepszymi kucharzami zostali Karel Drápal i Jan Jakeš ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej, region Morawy i Śląsk. Drugie miejsce zajęli Zbigniew Łęgowski i Wiktor Stefaniak z Fabryki Nastrojów z Augustowa. Trzecią nagrodę wywieźli ze Skoczowa Tomasz Nowak i Jarosław Liszka z restauracji "U Przewoźnika " w Tychach. Kulinarne umiejętności zaprezentowali również uczniowie szkół gastronomicznych oraz członkinie KGW. Wśród uczniów zwyciężyła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich z Wisły. Wśród pań pierwsze miejsce wywalczyły gospodynie z Kowali. Wszystkie prace oceniali profesjonalni kucharze na czele z Jeanem Bosem i znanym z serialu "Złotopolscy" kucharzem Grzegorzem Komendarekiem, który wśród publiczności cieszył się sporą popularnością. - Rywalizacja zacięta, jednak wszystkie potrawy na wysokim i równym poziomie. Niewiele jest takich konkursów kulinarnych - powiedział Grzegorz Komendarek. Prócz konkursów kulinarnych publiczność bawiły zespoły regionalne. Kulminacyjnym punktem tegorocznych dni była sobotnia degustacja zupy rybnej, przygotowanej w 300 litrowym garnku. Podczas imprezy na Rynku zostały rozstawione baseny, gdzie można było zobaczyć różne okazy ryb. O działalności miejscowych rybaków i planach rozwoju rybactwa w regionie informowała Lokalna Grupa Rybacka, chętni mogli wziąć również udział w konkursie wiedzy o karpiu.
|
reklama
|
czy to nie sa zdjecia z UM Skoczow ? bo jesli tak to czemu sa podpisane arc :-(
i tutaj jakos nie ma komentarzy ze Czesi to dobrzy kucharze i jeszcze dechowki maja najlepsze w calej EU i za to powinnismy kochac Czechow i sie od nich prgmatyzmu uczyc anie narzekac i atakowac !!!!!
Dodaj komentarz