, środa 1 maja 2024
Najlepszy karp po czesku
Karel Drápal i Jan Jakeš z Czech, nowi mistrzowie Europy w podawaniu karpia. fot. ARC 



Dodaj do Facebook

Najlepszy karp po czesku

DG
Najlepszy karp po czesku

Skoczowski rynek zamienił się w wielką rybną kuchnię. fot. ARC


Najlepszy karp po czesku

Janina Żagan, burmistrz Skoczowa degustuje zupę rybną z 300 litrowego garnka. fot. ARC


Najlepszy karp po czesku

Imprezie towarzyszyła wystawa rybacka. fot. ARC

Czesi zostali mistrzami Europy w podawaniu karpia. Konkurs towarzyszył 8. Regionalnym Dniom Rybactwa, jakie odbyły się w sobotę w Skoczowie.
Po raz kolejny skoczowski Rynek zamienił się w wielką rybną kuchnię. Potrawy z karpia przygotowali uczniowie szkół gastronomicznych, panie z Kół Gospodyń Wiejskich i profesjonalni kucharze, rywalizujący w 4. Mistrzostwach Europy w podawaniu karpia.

Najlepszymi kucharzami zostali Karel Drápal i Jan Jakeš ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej, region Morawy i Śląsk. Drugie miejsce zajęli Zbigniew Łęgowski i Wiktor Stefaniak z Fabryki Nastrojów z Augustowa. Trzecią nagrodę wywieźli ze Skoczowa Tomasz Nowak i Jarosław Liszka z restauracji "U Przewoźnika " w Tychach. Kulinarne umiejętności zaprezentowali również uczniowie szkół gastronomicznych oraz członkinie KGW. Wśród uczniów zwyciężyła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich z Wisły. Wśród pań pierwsze miejsce wywalczyły gospodynie z Kowali.

Wszystkie prace oceniali profesjonalni kucharze na czele z Jeanem Bosem i znanym z serialu "Złotopolscy" kucharzem Grzegorzem Komendarekiem, który wśród publiczności cieszył się sporą popularnością. - Rywalizacja zacięta, jednak wszystkie potrawy na wysokim i równym poziomie. Niewiele jest takich konkursów kulinarnych - powiedział Grzegorz Komendarek.

Prócz konkursów kulinarnych publiczność bawiły zespoły regionalne. Kulminacyjnym punktem tegorocznych dni była sobotnia degustacja zupy rybnej, przygotowanej w 300 litrowym garnku.

Podczas imprezy na Rynku zostały rozstawione baseny, gdzie można było zobaczyć różne okazy ryb. O działalności miejscowych rybaków i planach rozwoju rybactwa w regionie informowała Lokalna Grupa Rybacka, chętni mogli wziąć również udział w konkursie wiedzy o karpiu.
Komentarze: (2)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

czy to nie sa zdjecia z UM Skoczow ? bo jesli tak to czemu sa podpisane arc :-(

i tutaj jakos nie ma komentarzy ze Czesi to dobrzy kucharze i jeszcze dechowki maja najlepsze w calej EU i za to powinnismy kochac Czechow i sie od nich prgmatyzmu uczyc anie narzekac i atakowac !!!!!

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama