, sobota 29 stycznia 2022
Tydzień Wegetarianizmu za nami. Potrawy bez mięsa też dobrze smakują!
W sobotę na cieszyńskim Rynku odbył się pierwszy wegański happening. Fot. Barbara Śliż 



Dodaj do Facebook

Tydzień Wegetarianizmu za nami. Potrawy bez mięsa też dobrze smakują!

BARBARA ŚLIŻ
Tydzień Wegetarianizmu za nami. Potrawy bez mięsa też dobrze smakują!

Fundacja ViVA ratuje konie przed pójściem na rzeź. Fot. Barbara Śliż


Tydzień Wegetarianizmu za nami. Potrawy bez mięsa też dobrze smakują!

Ciasto z w stu procentach wegańskie, z marchwi, pomarańczy, migdałów i orzechów oczywiście z polewą czekoladową. Fot. Barbara Śliż

W sobotę na cieszyńskim Rynku odbył się pierwszy wegański happening. W ramach Tygodnia Wegetarianizmu cieszyńscy weganie i wegetarianie wspólnie z fundacją \"Lepszy Świat\" przygotowali mnóstwo ciekawych potraw pozbawionych jakichkolwiek produktów zwierzęcych.
Fundacja dla Zwierząt i Środowiska "Lepszy Świat" skupia się przede wszystkim na zwierzętach, wyciągając je ze schroniska, szukając dla nich bezpiecznych i pełnych miłości domów. Członkowie fundacji postanowili poszerzyć swoją działalność odpowiadając na odzew ViVY. - Fundacja ta ratuje konie przed pójściem na rzeź. Dołączyliśmy do ich akcji, promujemy i propagujemy ich działalność. A taką formę happeningu sami sobie wymyśliliśmy - mówi Katarzyna Kępska, organizatorka spotkania.

Idea wegetarianizmu polega na tym, by jeść tak, aby nie krzywdzić zwierząt. - Wszystko, co się wiąże z pozbawieniem kogoś życia, odsuwamy. Nawet jeśli ser żółty robiony jest na podpuszczce, a podpuszczka pozyskiwana jest z żołądków cielęcych, to my tego unikamy - komentują organizatorzy.

Grupa znajomych zebrała się na cieszyńskim Rynku. Każdy z nich przyniósł jakąś potrawę. Przechodnie mogli spróbować potem tych specjałów. - Przygotowaliśmy pasty, pasztety, ciasto wegańskie, nietypowe słodycze, kotlety z kaszy gryczanej, z grochu i soczewicy. Niektóre potrawy są wegetariańskie, czyli z jogurtem, albo z mlekiem, a niektóre wegańskie, czyli zupełnie pozbawione produktów zwierzęcych, a więc bez masła i bez mleka - dodaje Kępska.

PISALIŚMY: Zima to najtrudniejszy czas dla zwierząt w schroniskach

Podczas sobotniego happeningu można było również skorzystać z przepisów na dane smakołyki oraz uzyskać porad dotyczących przejścia na wegetarianizm, bądź weganizm.

- Weganie nie jedzą nic, co pochodzi od zwierząt, żadnego mleka, śmietany, miodu, nic co wytwarzają zwierzęta, w dodatku nie używamy wełny czy jedwabiu. Jesteśmy przeciwni wykorzystywaniu jakichkolwiek pochodnych zwierząt w celu pozyskiwania surowców na kosmetyki. Swoje życie opieramy na eksploatacji roślin - opowiada Kępska.

Dieta pozbawiona produktów zwierzęcych cieszy się coraz większą popularnością. - Od czterech lat jestem wegetarianinem, a rok temu przeszedłem na weganizm. To jest jakby kontynuacja tej diety. Moi rodzice są całkowicie temu przeciwni, z początku nawet mocno oponowali - mówi Dawid, który przygotował ciasto z w stu procentach wegańskie, z marchwi, pomarańczy, migdałów i orzechów, oczywiście z polewą czekoladową.

- Początkujący wegetarianie jedzą chleb z serem, potem człowiek dowiaduje się coraz więcej i nagle się okazuje, że jedzenie może odmienić jego życie. Ludzie się zmieniają, wyzbywają się swoich złych emocji, nawyków, skłonności do agresji, która powodowana jest adrenaliną zawartą w potrawach mięsnych – dodaje Katarzyna Kępska.
Komentarze: (9)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

ktoś na głowę upadł ale to już sprawa pomocy psychologicznej- po pasji wpisu mogę także mniemać, że to czynny alkoholik - serdeczne wyrazy współczucia...

i stąd twój negatywny stosunek do tych, co potrafią sobie odmówić...

wątpię w mniejszą agresywność wegetarian od mięsożerców...

najwyższy czas ,że ludzi uwrażliwia się na te potworne męczarnie zwierząt podczas uboju!One czują i potrafią kochać lepiej niż ludzie.Szkoda,że nie umiemy kochać i ufać tak bezwarunkowo jak one.

Jak się siedzi cały dzień na tapczaniku to nic nie wiecie co się dzieje dookoła. Od czwartku wisiała informacja na tej stronie pod tytułem: "Kultura na weekend: Kino Central i Vege happening w Cieszynie". Ale wiadomo przeraziło was tamto jedno słowo na początku.

Ci Weganie to tacy Marsjanie??

Ja jestem Transformer i tez moge sie zmieniac!!!

nigdzie nie była promowana byłoby za pewne więcej ludzi.

lubię mięso i raczej się nie przerzucę, ale pójść skosztować, zobaczyć - dlaczego nie!? szkoda tylko, że "wyjątkowo" tym razem o imprezie informujecie po fakcie...

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama