, wtorek 16 kwietnia 2024
Wiślański finalista Kulinarnego Talentu



Dodaj do Facebook

Wiślański finalista Kulinarnego Talentu

Iwona Gomola
Wiślański finalista Kulinarnego Talentu


Wiślański finalista Kulinarnego Talentu


Wiślański finalista Kulinarnego Talentu


Wiślański finalista Kulinarnego Talentu


Wiślański finalista Kulinarnego Talentu

W dniu 6 kwietnia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 – największych i najważniejszych targów branży HoReCa, odbyła się 9 edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent”. W tegorocznej edycji wystąpiło dwunastu finalistów, wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat spośród ponad 70 kandydatów w preselekcjach zorganizowanych w szkołach gastronomicznych. Wśród finałowej dwunastki wystąpił uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle Karol Procner z klasy IV TG.

Celem głównym konkursu było wykazanie się umiejętnością przygotowania ciekawych dań, które powinny być oryginalne pod względem smaku, a jednocześnie eleganckie i wykwintne oraz musiały zawierać wszystkie określone w regulaminie produkty obowiązkowe. Tematem konkursu, a jednocześnie produktami obowiązkowymi były: filet ze skreia ze skórą, przyprawy marki Prymat, produkty użytku domowego marki Stella, produkty Oerlemans, 20% śmietanka kulinarna Debic Culinaire Original. Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli tylko 30 minut oraz dodatkowe 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu i produktów. Każdy uczestnik musiał przygotować 8 porcji dania głównego z wykorzystaniem wszystkich obowiązkowych produktów konkursowych. Karol przygotował Skreia podanego na kremowym pęczotto z olejem rzepakowo-lnianym i kozim serkiem. Uczestników oceniało jury degustacyjne w składzie: aktorki Olga Bończyk i Katarzyna Cichopek, Agnieszka Kołodziejska z Radia ZET, dziennikarz muzyczny Marek Sierocki, były piłkarz i komentator sportowy Marek Żewłakow, aktor Tomasz Dedka oraz prezes Stella Pack Marek Jaszczak. W jury profesjonalnym zasiedli: przewodniczący Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Tomasz Purol oraz Patryk Dziamski. Dla niewtajemniczonych - szefowie o wielkim doświadczeniu i renomie.

Rywalizacja była zacięta, jury wysoko oceniło danie Karola. Możemy być dumni, że znaleźliśmy się w gronie najlepszych i mogliśmy zaprezentować swoje umiejętności i szkołę przed tak zacnym jury. Mimo, że nie zdobyliśmy miejsca na podium, to i tak czujemy się wygrani. Dzięki pracy nad doskonaleniem własnego warsztatu pracy, wyjazdom na liczne konkursy, możemy promować szkołę w środowisku, a uzdolnionym uczniom stwarzać możliwości pokazania się w świecie gastronomii. Karolowi gratulujemy wszystkich dotychczasowych sukcesów i życzymy kolejnych, ale już jako profesjonalnemu kucharzowi.

Komentarze: (2)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dla mnie w tym mieście talentem gastronomicznym będzie ten kto wprowadzi do lokali ładowanie indukcyjne smartfonów. A wraz z nim promocje na jedzonko ;)

A skąd niby te promocje?

Dodaj komentarz

  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama