, czwartek 18 kwietnia 2024
„Gotuj z pasją” -  tradycja a nowoczesność



Dodaj do Facebook

„Gotuj z pasją” - tradycja a nowoczesność

„Gotuj z pasją” -  tradycja a nowoczesność


„Gotuj z pasją” -  tradycja a nowoczesność


„Gotuj z pasją” -  tradycja a nowoczesność


„Gotuj z pasją” -  tradycja a nowoczesność


„Gotuj z pasją” -  tradycja a nowoczesność

W środę 9 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle odbyły się warsztaty gastronomiczne w ramach realizowanego zadania publicznego wspieranego przez Zarząd Powiatu w Cieszynie. Organizatorem warsztatów było Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno Hotelarskich „Teraz Patelniok”, a koordynatorem Iwona Gomola – nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.

Tematem warsztatów była kuchnia regionalna, ale w nowej odsłonie. Uczniowie już na wstępie zostali zaznajomieni z recepturami i innowacyjnymi technikami kulinarnymi. Kuchnia fusion, molekularna oraz metoda obróbki surowców sous vide, to sposoby przetwarzania surowców w gotowe produkty. Są to metody wykorzystywane coraz częściej przez kucharzy do sporządzania wykwintnych dań, a podczas odbywających się konkursów kulinarnych podstawowa umiejętność podlegająca ocenie jury.
Na co dzień uczniowie nie mają możliwości zapoznania się z tymi metodami, gdyż są drogie w przygotowaniu nie tylko ze względu na potrzebny specjalistyczny sprzęt, ale i odczynniki niezbędne do wytworzenia produktów wchodzących w skład potrawy.
W zajęciach wzięło udział 22 uczniów i uczennic z pionu gastronomicznego i hotelarskiego. Pod czujnym okiem absolwenta ZSGH Łukasza Świtały uczniowie sporządzali napoje bezalkoholowe z dodatkiem elementów kuchni molekularnej, dania na bazie polędwicy wieprzowej i kaczki, przygotowywane metodą sous vide, a także desery i różnego rodzaju przekąski.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama