W dniach 4- 6 marca w Krakowie odbył się XVII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tegorocznym tematem były tradycyjne potrawy wielkanocne w zestawieniu z nowymi trendami kulinarnymi. Zawodnicy musieli wykazać się nie tylko znajomością tradycyjnych receptur, ale także umiejętnością łączenia ich z nowoczesnymi technikami kulinarnymi, takimi jak: metoda obróbki termicznej sous vide, kuchnia molekularna i fusion.
Zadanie było trudne i kosztowne, ale zawodnicy doskonale poradzili sobie z tematem. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentował uczeń klasy trzeciej Karol Procner, który przygotował „Rafaello z dorsza”. Potrawa składała się z trzech rodzajów kawioru: z soku marchewkowego, wina gronowego, nalewki pigwowej, prażonego makaronu ryżowego, musu z awokado, białej czekolady z chili, kremu na bazie gotowanych żółtek i majonezu oraz pikantnych kuleczek z dorsza obtoczonych w kokosie.
Zawodnicy w czasie 120 minut musieli sporządzić dziewięć porcji zakąski oraz wykonać dodatkowe zadanie konkursowe polegające na przygotowaniu jaja poszetowego z grzanką.
W gronie czterdziestu czterech zawodników Karol uzyskał wyróżnienie.
Karolowi gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.
Dodaj komentarz