, piątek 19 kwietnia 2024
Wiktoriańska kaczka



Dodaj do Facebook

Wiktoriańska kaczka

ZSGH Wisła
Wiktoriańska kaczka


Wiktoriańska kaczka

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle zdobyli wyróżnienie w konkursie gastronomicznym.

12 listopada w Pszczynie w restauracji Wodna Wieża, odbył się konkurs kulinarny pod nazwą "Wehikuł czasu", w którym wzięli udział uczniowie siedmiu szkół gastronomicznych z woj. śląskiego.

Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania wiktoriańskiego (kaczka z grzybami i kaszą) w nowoczesnej aranżacji. Nad prawidłowością przebiegu konkursu czuwało jury, w którego skład wchodzili szefowie kuchni Steampunk Restaurant w Wodnej Wieży w Pszczynie, hotelu Best Western Premier Katowice oraz hotelu Noma Residence Promnice pod przewodnictwem Mirosława Drewniaka - znanego szefa kuchni i autora książek kulinarnych.

Jury oceniało smak potrawy, jej aranżację, jak również profesjonalizm pracy czy dobór składników.

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentowali uczniowie klasy II TG: Marek Pilch i Łukasz Świtała , którzy przygotowali "Kaczkę z orientalną nutą podaną na risotto z pęczaku w asyście musu porzeczkowego i leśnych grzybów". Drużyna ZSGH decyzją jury otrzymała wyróżnienie.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama