, poniedziałek 16 września 2024

Problem cen cukru i innych produktów żywnościowych należy rozpatrywać w skali globalnej. Cło w krajach UE na cukier, kakao i inne półprodukty wytwarzane poza granicami Unii jest stosunkowo niskie, a często równe zeru. Wysokie natomiast jest cło na np. czekoladę i słodycze gotowe do spożycia, wynosi ono kilkaset, a czasami nawet ponad tysiąc procent. Takie praktyki umacniają rynkową pozycję europejskich koncernów cukierniczych, a jednocześnie daje im dostęp do taniego surowca. Tracą na tym mniejsze zarówno takie firmy jak cukrownia w Chybiu, małe firmy cukiernicze kupujące półprodukty od europejskich pośredników hurtowych jak i głodujące narody krajów afrykańskich gdzie produkuje się kakao, a otwarcie fabryki czekolady jest nieopłacalne.

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama