, piątek 19 lipca 2024
W Jaworzynce zjesz najlepsze placki ziemniaczane w województwie
Największe uznanie jurorów zdobyły zupa zalewajka i placki ziemniaczane na blasze. fot: Tomasz Żak/slaskie.pl



Dodaj do Facebook

W Jaworzynce zjesz najlepsze placki ziemniaczane w województwie

JM
W Jaworzynce zjesz najlepsze placki ziemniaczane w województwie

Jan Juroszek zdobył I miejsce w konkursie gastronomicznym "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Tomasz Żak/slaskie.pl

Placki ziemniaczane na blasze według receptury Jana Juroszka z Jaworzynki znalazły się wśród nominowanych do prestiżowej nagrody "PERŁA 2012". Znamy już przepis na najlepsze placki ziemniaczane na blasze!

Placki Juroszka znalazły się wśród ponad 40 produktów i potraw o tradycyjnych recepturach z całego województwa śląskiego zgłoszonych do XII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". O laury w kilku kategoriach walczyli producenci, gospodynie domowe, gospodarstwa agroturystyczne i restauratorzy. Nie zabrakło stoisk z miodami, chlebem, serami oraz tradycyjnymi wędlinami.

Wśród najbardziej cenionych produktów znalazły się m.in. kita wieprzowa w słoju, roladki z suma wędzonego, ser kozi pleśniowy "Stary Siągarz", garus z jagód, buraczki domowe pasteryzowane, chleb żytni pytlowy na zakwasie, kopa ornontowicka oraz "Barchyzek", a także napój z czarnego bzu i wino Siągarza "Hanna". Największe uznanie jurorów zdobyły zupa zalewajka i placki ziemniaczane na blasze. Tegoroczni zwycięzcy oraz nagrodzone podczas ubiegłorocznej edycji konkursu ogórki kiszone zostali nominowani do prestiżowej nagrody "PERŁA 2012". Jej uroczyste wręczenie odbędzie się 7 października w czasie Targów Smaki Regionów w Poznaniu odbywających się podczas Polagra-Food.

Jan Juroszek z Jaworzynki, którego placki ziemniaczane na blasze podbiły podniebienia jury, przyznaje, że był całkowicie zaskoczony wyróżnieniem. Pytany o przepis mówi, że o powodzeniu decydują przede wszystkim składniki, które muszą być jak najbardziej naturalne. Sekret tkwi w domowych ziemniakach wyhodowanych bez sztucznych nawozów. To podstawa. Trochę soli, pieprzu, jajko i tak przygotowane placki można smażyć. Oczywiście bez dodatku tłuszczu i zawsze na blasze. Ważne są też dodatki. Pan Jan nad samą recepturą wyrzosków pracował dwa lata. Ostatecznie najlepsze okazały się te zrobione z kawałków peklowanej szynki. Do tego trochę domowej, 30 proc. śmietany i już można się zajadać!

Sławne placki ziemniaczane próbować okazję mieli już m.in. prof. Jerzy Buzek, były premier i przewodniczący Parlamentu Europejskiego, Apoloniusz Tajner, prezes Polskiego Związku Narciarskiego, czy Krzysztof Hanke, odtwórca roli Bercika w popularnym serialu komediowym "Święta Wojna". Na co dzień plackami według receptury pana Jana zajadają się goście rodzinnego gospodarstwa agroturystycznego "Halny", które prowadzą Juroszkowie w Jaworzynce.

Komentarze: (2)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

No i co ze Buzek - wielkia sprawa ogloscie to w calej europie !!!!!

Trochę soli, pieprzu, jajko??? bez cebuli i czosnku i z szynkom z kauflandu??? po... ich!

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama