XIX Skarby z cieszyńskiej trówłyW trakcie Skarbów z cieszyńskiej trówły, w ciągu czterech dni można było obejrzeć: wystawę rzemiosła na której zostały zaaranżowane współczesne warsztaty tkackie, ceramiczne, kaletnicze i introligatorskie. fot. FJD W trakcie Skarbów z cieszyńskiej trówły, w ciągu czterech dni można było obejrzeć: wystawę rzemiosła na której zostały zaaranżowane współczesne warsztaty tkackie, ceramiczne, kaletnicze i introligatorskie. W drugim dniu uczniowie szkół podstawowych mogli zapoznać się z procesem drukowania książek, począwszy od układania liter, aż do wykonywania ilustracji. Trzeci dzień tego święta upłynął pod hasłem “Dnia otwartych pracowni”. Zaprezentowały się m.in. pracownia ceramiczna, konserwatorska, rusznikarska, jak również szkoła sztuki i myślenia. W tym dniu można było także zapoznać się z technologią warzenia piwa, którą zademonstrowali “Piwowarzy Tustela.” W czwartym dniu, czyli w niedzielę na dziedzińcu Zamku Cieszyn odbyły się pokazy tradycyjnego rzemiosła, twórczości ludowej i kuchni regionalnej, a w godzinach popołudniowych rozstrzygnięty został konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess. Pięcioosobowe jury po bardzo wnikliwej ocenie organoleptycznej zdecydowało, iż I miejsce zdobyla Maria Cieńciała (nagroda główna malowana trówła), II miejsce - Urszula Owczarzy, a III miejsce - Erika Pindorova. Wyróżnienia w formie ozdobnych talerzy i książek otrzymały także: Magdalena Plecha i Martina Sikorova. Pozostałe uczestniczki konkursu obdarowane zostały drobnymi upominkami. Wszystkie w/w nagrody zostały wręczone uroczyście przez dyrektorkę Zamku Cieszyn Ewę Gołębiowską w trakcie występów kapeli “Torka”, oraz dziewczęcego zespołu regionalnego “Mała Brenna”.
|
reklama
|
Dodaj komentarz