, wtorek 16 kwietnia 2024
KUCHYŃ PO NASZYMU: Strudel jabłkowy
W kolejnym odcinku rubryki "Kuchyń po naszymu" prezentujemy przepis na aromatyczny strudel jabłkowy. fot: Rafał Soliński / Zamek Cieszyn



Dodaj do Facebook

KUCHYŃ PO NASZYMU: Strudel jabłkowy

EMILIA KOŁDER
W jesiennym jadłospisie na Śląsku Cieszyńskim nie może zabraknąć aromatycznego strudla jabłkowego. Emilia Kołder, regionalna społeczniczka i kucharka radzi, jak przyrządzić ten słodki przysmak.

Strudel jabłkowy

25 dkg mąki gładkiej,
2 dkg masła,
2 dkg smalcu,
jajko,
sól.
Nadzienie:
tarta bułka,
1,5 kg jabłek,
cynamon,
10-15 dkg cukru,
5 dkg rodzynków,
5 dkg posiekanych orzechów lub migdałów,
tarta bułka do posypania ciasta,
tłuszcz do wysmarowania blachy,
masło do posmarowania ciasta.

Wysypać mąkę w formie wieńca, w środek włożyć masło, smalec, jajko, sól i trochę wody. Ciasto wyrabiać najpierw nożem, potem ugniatać ręką, dopóki nie odstaje od ręki i stolnicy (15-20 minut). Ciasto ułożyć na dobrze wysypanej mąką misce, nakryć ogrzanym garnkiem kamiennym lub misą porcelanową i pozostawić na 15 minut. Ścierkę lekko posypać mąką grysikową, położyć na niej przygotowane ciasto, wywałkować, posmarować stopionym masłem i wyciągnąć na duży, cienki prostokąt, brzegi obciąć. Ciasto skropić masłem, posypać tartą bułką, nałożyć poszatkowane jabłka, posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami lub migdałami. Następnie zwinąć i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Strudel posmarować stopionym masłem i piec w średnio gorącym piekarniku (rurze) 45 minut. Podczas pieczenia posmarować kilka razy masłem.

KUCHYŃ PO NASZYMU - rubryka z przepisami kulinarnymi z bestsellerowej książki autorstwa Emilii Kołder „Kuchnia śląska”. Jeden przepis na tydzień dopasowany do aktualnych pór roku i świąt. Publikacje w soboty o godz. 09.00 na portalu gazetacodzienna.pl.

Emilia Kołder - ur. 1904 r., zm. 1974 r.; mieszkanka Średniej Suchej na Zaolziu, społeczniczka, pisarka, kucharka, popularyzatorka kuchni regionalnej Śląska Cieszyńskiego. Prowadziła kursy gotowania, napisała bestsellerową książkę z przepisami „Kuchnia śląska”, która zawiera 1101 przepisów, ułożonych w grupy: zupy, sosy, mięsa, desery, ciasta, napoje itd. Przychylne recenzje podkreślały istotę książki, pisano: „Opracowanie ma na celu udostępnienie przepisów wprawdzie znanych potraw, jednakże tu podanych w myśl tradycji regionu”.

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama