, czwartek 25 kwietnia 2024
Skoczowskie Dni Rybactwa imprezą nie tylko dla ichtiologów
Dni Rybactwa to również okazja do promocji dla wielu firm zajmujących się rybactwem. fot: Katarzyna Siewko



Dodaj do Facebook

Skoczowskie Dni Rybactwa imprezą nie tylko dla ichtiologów

KATARZYNA SIEWKO
Skoczowskie Dni Rybactwa imprezą nie tylko dla ichtiologów

Głównym celem imprezy jest promocja rybackiego terenu Podbeskidzia, koncentrując się na Śląsku Cieszyńskim. fot. Katarzyna Siewko

To, że skoczowskie Dni Rybactwa z roku na rok stają się coraz lepsze widać już na pierwszy rzut oka, biorąc pod uwagę duże zainteresowanie imprezą. W ciągu 11 lat rybacki festyn zyskał wielu sympatyków, nie tylko ichtiologów zajmujących się zawodowo tym tematem, ale także rodzin, które zdecydowały się spędzić w ten sposób miniony weekend.

Głównym celem imprezy jest promocja rybackiego terenu Podbeskidzia, koncentrując się na Śląsku Cieszyńskim. Jest to również okazja do promocji dla wielu firm zajmujących się rybactwem. Dużą popularnością cieszyły się stoiska gastronomiczne z świeżymi i wędzonymi rybami, do których ustawiały się długie kolejki.

- Do niedawna w trakcie Dni Rybactwa można było spotkać typowe festynowo-dożynkowe przysmaki czyli kaszankę i karkówkę. Na szczęście zostały one wyparte przez bohaterów imprezy - ryby - przyznaje jeden z uczestników.

XI Dni Rybactwa trwały 4 dni. Większość działań koncentrowała się na skoczowskim rynku w trakcie weekendu. Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji dla profesjonalistów oraz laików. Ichtiolodzy w trakcie swojego święta mieli okazję wziąć udział w zawodowych konferencjach z udziałem profesorów z Warszawy, Olsztyna oraz lokalnych grup rybackich z Wilna m.in. na temat problemów współczesnego rybactwa.

Pozostali uczestnicy mogli posłuchać muzyki na żywo, a dzieci wziąć udział w konkursie plastycznym "Z karpiem na wesoło". Na najmłodszych czekało również wiele prezentów edukujących w zakresie rybactwa oraz środowisk słodkowodnych.

Bezdyskusyjnym królem imprezy był polski karp, szlachetna i szczególnie popularna ryba w naszym regionie. W trakcie konkursów kulinarnych- dla uczniów szkół gastronomicznych oraz profesjonalnych kucharzy (VIII Mistrzostwa Europy) karp królował na talerzach. Miłośnicy kuchni eksperymentalnej nie mogli narzekać, gdyż organizatorzy zapewnili im pokaz kuchni molekularnej z rybą w roli głównej.
Ilość osób zainteresowanych imprezą pokazuje, że jest to inicjatywa potrzebna i warta kontynuowania. A Dni Rybactwa stają się wydarzeniem międzynarodowym. W tegorocznej edycji wzięli udział przedstawiciele ośrodków rybackich z Litwy, Holandii oraz Czech.

Komentarze: (1)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Ale gafa! tym razem nie ma fotki burmistrzowej z żadnym POsłem! Będą pewno konsekwencje....

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama