, środa 24 kwietnia 2024
Zapachniało Wielkanocą (fotoreportaż)
Jury konkursu nie miało łatwego zadania. fot. Jakub Grygiel 



Dodaj do Facebook

Zapachniało Wielkanocą (fotoreportaż)

Tekst i zdjęcia: JAKUB GRYGIEL
— Trzeba siły, żeby wyrobić ciasto drożdżowe. Żadnych urządzeń nie stosuję, wszystko w rękach robię. Wtedy można poczuć, czy trzeba mleka czy cukru dodać — przekonuje Maria Jaworska z Koła Gospodyń Wiejskich Ustroń-Centrum.
W sobotę w Zebrzydowicach po raz siódmy odbył się Regionalny Konkurs Wypieków na Zapusty i Wielkanoc „Dorty, kołocze, krepliki i insze placki” zorganizowany przez Gminny Ośrodek Kultury. W tym roku do współzawodnictwa przystąpiło dziewięć organizacji, przede wszystkim koła gospodyń wiejskich, ale także Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Cieszyna oraz Stowarzyszenie „Maryśka” z Czech.

Goście mogli skosztować zarówno licznych tradycyjnych wypieków, takich jak kołocze, murzyny, baby, baranki czy strudle, ale też tych stosunkowo nowych, choćby paschy wielkanocnej. — Powinno się tu prezentować wyłącznie tradycyjne wypieki, stanowiące nasze dziedzictwo kulinarne — mówiła Maria Jaworska. — Paschę przygotowuje się w naszej okolicy niedawno, najwyżej od 20 lat. Wcześniej ludzi nie było na nią stać.

Wypieki oceniane były w dwóch kategoriach: „Stół wielkanocny” oraz „Koszyk wielkanocny”. W pierwszej zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich Marklowice Górne, przed KGW Zebrzydowice i KGW Kaczyce. W drugiej kategorii pierwsze miejsce zdobył Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, przed KGW Kończyce Małe i KGW Ustroń-Centrum.

Nagrody przyznało jury pod przewodnictwem dr Barbary Grabowskiej z Uniwersytetu Śląskiego w Cieszynie. — W kategorii „Stół wielkanocny” oceniane były smak, jakość i wygląd wypieków, ale nie tylko. Ważna była zgodność receptury z tradycją, choć dopuszczaliśmy pewne modyfikacje, zwłaszcza wobec nie zawsze już osiągalnych składników. Braliśmy pod uwagę – znów przez pryzmat tradycji - wygląd i kompozycję stoiska, doceniałyśmy także stroje regionalne lub wspólne elementy ubioru. W kategorii „Koszyk wielkanocny” liczyła się przede wszystkim pomysłowość i oryginalność — tłumaczyła Barbara Grabowska.

Receptury ze wszystkich edycji konkursu są skrzętnie gromadzone przez organizatorów konkursu. Planowane jest wydanie ich drukiem z okazji 10-lecia imprezy.

Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto


Foto
Komentarze: (14)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

nowy aparat fotograficzny.

a jaki??

To jest Dizajn Użytkowy. Aż się chce używać.

Liczę na obiecane wydanie przepisów - a może tutaj ktoś wrzuci jakiś cieszyński przepis na mazurka (jeśli takowy istnieje, bo w książce "Tradycje kulinarne Cieszyna" nie ma)...

Mniamus... Na Śląsku Cieszyński nie piecze się mazurków, wiec takiego przepisu się nie doczekasz....

Fajny reportaż i zdjęcia. To miło,że gazeta zajmuje sie takimi może nie dla wszystkich ważnymi sprawami ale przede wszystkim, że w tak profesjonalny sposób. N aprzepisy także czekam, szkoda, że tu nie znalazł się chociaż jedne. Przecież święta tuż-tuż

закрой ебало, хрюлник, хлеборезку !!!

Domek z piernika i zdobione pierniczki na Wielkanoc? Hm...

co to za wiedźmy z miasta przyjechały do gaździnek ustrońskich ? z całą sympatia dla pań, wśród których wyróżnić można różne takie sympatyczne babki i rozpanoszone babsztyle... to są luźne rozmyślania, wywołane wizją fotograficzną... mam nadzieje, że tylko teoretyczne z minimalna szczyptą sensu

zważ się na krawacie

закрой ебало, хрюлник, хлеборезку !!!

mi potrzeba faceta StElA

закрой ебало, хрюлник, хлеборезку !!!

Zjidz domek z piernika

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama