Kucharze z całej Polski zjadą w sobotę do Ustronia na 3. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Jak zapewniają organizatorzy, atrakcji nie zabraknie.
Dziewięć ekip z renomowanych restauracji z całego kraju będzie się zmagać w podawaniu tego szlachetnego, ale bardzo trudnego w przygotowaniu mięsa. Ekipy startujące w zawodach już dzień przed zawodami dostaną młodą baraninę z gospodarstwa w Dzięgielowie, aby odpowiednio przygotować mięso. Podczas zawodów danie będzie trzeba zrobić bardzo szybko, w przeciągu 1,5 godziny. Oceniane będą sposób podania, smak i aromat. — Z roku na rok mamy coraz bardziej zaciętą rywalizację, więc oceniane będą nawet najmniejsze szczegóły — mówi Jan Sztefek, pomysłodawca mistrzostw.
Wstęp na imprezę jest darmowy, a atrakcji nie zabraknie. W sobotę w samo południe w ustrońskim amfiteatrze zobaczyć będzie można Grzegorza Komanderka, znanego kucharza z serialu „Złotopolscy", który zasiądzie w jury, Carlosa Gonzaleza-Tejerę - dziennikarza i pasjonata dobrego gotowania, a mistrzostwa poprowadzi znany warszawski aktor Stanisław Jaskółka.
Będą też inne atrakcje. Organizatorzy planują przygotować 500 litrów zupy zbójnickiej oraz znakomite dania z jagnięciny. Zaplanowano również pokazy strzyżenia owiec.
Impreza rozpocznie się w sobotę o 12.00 w ustrońskim amfiteatrze.
ja myślałem ze Baranina siedzi;P
Ustroń bije na łeb Wisłę...?
więc co stoi na przszkodzie...?
E, komu by tam się chciało głupot, wiepszowina nie wystarczy...?
Co tam cholesterol...?
Dodaj komentarz