, wtorek 23 kwietnia 2024
Kucharze staną w szranki
Z roku na rok mamy coraz bardziej zaciętą rywalizację — mówi Jan Sztefek. fot. Dorota Kochman 



Dodaj do Facebook

Kucharze staną w szranki

DOKA
Kucharze z całej Polski zjadą w sobotę do Ustronia na 3. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Jak zapewniają organizatorzy, atrakcji nie zabraknie.
Dziewięć ekip z renomowanych restauracji z całego kraju będzie się zmagać w podawaniu tego szlachetnego, ale bardzo trudnego w przygotowaniu mięsa. Ekipy startujące w zawodach już dzień przed zawodami dostaną młodą baraninę z gospodarstwa w Dzięgielowie, aby odpowiednio przygotować mięso. Podczas zawodów danie będzie trzeba zrobić bardzo szybko, w przeciągu 1,5 godziny. Oceniane będą sposób podania, smak i aromat. — Z roku na rok mamy coraz bardziej zaciętą rywalizację, więc oceniane będą nawet najmniejsze szczegóły — mówi Jan Sztefek, pomysłodawca mistrzostw.

Wstęp na imprezę jest darmowy, a atrakcji nie zabraknie. W sobotę w samo południe w ustrońskim amfiteatrze zobaczyć będzie można Grzegorza Komanderka, znanego kucharza z serialu „Złotopolscy", który zasiądzie w jury, Carlosa Gonzaleza-Tejerę - dziennikarza i pasjonata dobrego gotowania, a mistrzostwa poprowadzi znany warszawski aktor Stanisław Jaskółka.

Będą też inne atrakcje. Organizatorzy planują przygotować 500 litrów zupy zbójnickiej oraz znakomite dania z jagnięciny. Zaplanowano również pokazy strzyżenia owiec.

Impreza rozpocznie się w sobotę o 12.00 w ustrońskim amfiteatrze.
Komentarze: (3)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

ja myślałem ze Baranina siedzi;P

Ustroń bije na łeb Wisłę...?

więc co stoi na przszkodzie...?
E, komu by tam się chciało głupot, wiepszowina nie wystarczy...?
Co tam cholesterol...?

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama