W dniu 7 kwietnia 2016 roku odbył się wiślańskim Zespole Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich konkurs kulinarny „Gotuj z pasją” w ramach realizowanego zadania publicznego wspieranego przez Zarząd Powiatu w Cieszynie. Organizatorami konkursu byli Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich „Teraz Patelniok” przy wsparciu Stowarzyszenia „Beskidzkie Smaki”, a głównym koordynatorem całego przedsięwzięcia była pani Iwona Gomola, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.
Konkurs to nie tylko świetna okazja do promowania szkoły ale też możliwość propagowania produktów regionalnych o wysokiej jakości wykorzystywanych w sporządzaniu potraw kuchni polskiej. Tegorocznym tematem konkursu były pierogi na słono i słodko. Zadaniem zawodników było wykazanie się kreatywnością i pomysłowością w łączeniu tradycyjnych receptur potraw z nowoczesnymi trendami w gastronomii. Każda potrawa poddana była ocenie jury pod względem sposobu sporządzenia ciasta, techniki sklejenia pierogów, rodzaju farszu oraz dodatków podnoszących walory smakowe całej potrawy.
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało profesjonale jury, w skład którego weszli szefowie kuchni renomowanych obiektów gastronomicznych:
Carlos Gonzales Tejera – znany dziennikarz i pasjonat gotowania, wieloletni przyjaciel szkoły,
Sebastian „Szromu” Schrom - szef kuchni w oświęcimskiej restauracji „La Rossa”, uczestnik telewizyjnego show kulinarnego Hell’s Kitchen,
Leszek Kawa – V-ce prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników,
Grzegorz Janica – właściciel „Bukowej Karczmy” w Buczkowicach,
Jakub Antoniszak - posiadacz jedynego na świecie oficjalnie przyznawanego certyfikatu International Sushi Skills Proficiency wydanego przez World Sushi Skills Institute z Japonii, finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015
oraz
Witold Abratański - szef kuchni restauracja „Jaworowe Zacisze” w Jaworzu
Przemysław Baczański - szef kuchni „Lunita” w Bielsku - Białej
Dima Petrov – kucharz restauracji „Wróblówka” w Bielsku - Białej,
Miłosz Kempka – szef kuchni restauracji „Miodowa” w Wadowicach,
Łukasz Świtała – kucharz w karczmie „Karolowy Dwór” w Wiśle,
Piotr Polak – szef kuchni restauracji „Kapias” w Czechowicach Dziedzicach,
Adam Kajfosz – szef kuchni restauracji „SiSi” w Ustroniu
W skład JURY VIP weszli:
- Wiesław Wróblewski – Prezes Stowarzyszenia „Beskidzkie Smaki”
- Jerzy Wilczek – Radio Bielsko
- Jan Cieślar - Sekretarz Miasta Wisła
- Michał Rajwa- Zastępca Naczelnika Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Cieszynie
W konkursie udział wzięło 30 uczniów ze szkół w Żywcu, Bielsku - Białej, Wadowicach, Tychach, Cieszynie, Międzyświeciu, Wiśle i Pszczynie.
Wyniki jury profesjonalnego
I miejsce
Grzegorz Farana i Anna Mola
Zespół Szkół Przyrodniczo – Technicznych w Międzyświeciu
II miejsce
Marcel Momot i Krystian Masny
Zespół Szkół Ekonomicznych i Handlowych w Bielsku Białej
III miejsce
Małgorzata Ćwiertnia i Joanna Tomaszek
Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Żywcu
Wyniki jury VIP
I miejsce i Puchar Burmistrza Miasta Wisły
Magdalena i Joanna Łupieżowiec
Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle
II miejsce i Puchar Stowarzyszenia Beskidzkie Smaki
Grzegorz Farana i Anna Mola
Zespół Szkół Przyrodniczo – Technicznych w Międzyświeciu
III miejsce
Małgorzata Ćwiertnia i Joanna Tomaszek
Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Żywcu
Sponsorami konkursu byli:
- Firma Stalgast – komplety profesjonalnych noży kuchennych
- Firma Prymat – zestawy przypraw i książki
- Firma Makarony Międzybrodzkie – kosze niespodzianki oraz makarony
- Hotel Alpin – czternastodniowe staże dla dwóch osób
- Firma „Małgorzata” – oprawa florystyczna imprezy
- Stowarzyszenie Małopolskich Szefów Kuchni i Cukierników – książki
- Burmistrz Miasta Wisły – puchary dla zwycięzców
- Radio Bielsko - patronat medialny, książki
- Kapela „Posłóchej” – oprawa muzyczna
Dodaj komentarz