, piątek 26 lipca 2019
Potrójny sukces uczniów z Wisły



Dodaj do Facebook

Potrójny sukces uczniów z Wisły

ZSGH Wisła
Potrójny sukces uczniów z Wisły


Potrójny sukces uczniów z Wisły


Potrójny sukces uczniów z Wisły

W dniach 6-8 marca 2015 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Krakowie, odbył się XVI Małopolski Konkurs Kulinarny o wdzięcznym temacie „ Nowohucki tygiel kulinarny”. Jak każda impreza nie mogłaby się odbyć gdyby nie pomoc organizacji branżowych. Tegoroczną imprezę wsparli: Agencja Rynku Rolnego, Klub Szefów Kuchni, Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszenie Barmanów- Konfraternia Master Bartenderów oraz Krakowska Kongregacja Kupiecka. Od lat to najbardziej prestiżowa impreza gastronomiczna, na którą zjeżdżają się uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne z zaprzyjaźnionych szkół. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia, daje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, oceny własnych umiejętności. Dodatkowo odkrywa i promuje młode talenty.

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle w kategorii kucharz reprezentowali: Łukasz Świtała z klasy IV TG oraz Karol Procner z klasy II TG. W czasie 180 minut zawodnicy mieli wykonać zadanie obowiązkowe polegające na rozdrobnieniu warzyw metodą black box. W tej konkurencji na 24 zawodników najlepszym okazał się Karol. Następnie zawodnicy musieli sporządzić 8 porcji zakąski zimnej, zgodnie z tematem konkursu.

Łukasz przygotował zakąskę zimną:
”Pierś z kaczki faszerowaną konfiturą różano-pigwową, aromatyzowaną sosem wiśniowym z koszyczkami z flambirowanych gruszek” , za którą otrzymał wyróżnienie .

Karol przygotował:
„Mus z Foie gras podany w koszyczkach z białej czekolady w asyście karmelizowanych malin z płatkami róż” , za którą otrzymał II miejsce.

Ogólnie w kategorii kucharz wystartowało 24 zawodników. Uczniowie naszej szkoły w tej kategorii startują już 9 lat jednakże dopiero dwa ostatnie lata przyniosły nam tak znaczące osiągnięcia. W zeszłym roku trzecie a w tym drugie. Tym bardziej gratuluję chłopakom osiągnięcia tak znaczących rezultatów.

W kategorii barman wiślańską szkołę reprezentował Maciej Rajwa . Uczniowie szkoły w tej kategorii już od lat odnoszą sukcesy. W tym roku każdy uczestnik miał przygotować napój mieszany w kategorii: Soft Fancy Drink o objętości powyżej 15 cl w ilości 3 porcji. Napoje mieszane mogły być sporządzane metodami:
- nalewania i mieszania w szkle konsumpcyjnym,
- mieszania w szklanicy barmańskiej,
- szejkerowania,
- blenderowania

Maciej za swój drink bezalkoholowy otrzymał wyróżnienie .

Komentarze: (0)    Zobacz opinię czytelników (0)    Dodaj opinie
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy pozostawionych przez internautów. Komentarz dodany przez zarejestrowanego użytkownika pojawi się na stronie natychmiast po dodaniu. Anonimowy komentarz zostanie opublikowany z opóźnieniem, po jego akceptacji przez redakcję. Komentarze niezgodne z regulaminem będą usuwane.

Dodaj komentarz

  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Image CAPTCHA
Wpisz znaki widoczne na obrazku.
reklama
reklama